Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, întrebări tranșante adresate președinției suedeze a Consiliului UE pe tema fragmentării pieței interne
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membră a Comisiei pentru transport și turism și vicepreședinta Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului, a adresat întrebări concrete Președinției Suedeze a Consiliului UE reprezentată, de această dată, de ministrul Afacerilor Rurale și Infrastructurii din Suedia, Andreas Carlson, legate de fragmentarea pieței interne!
„Eu cred că în șase luni v-ați propus foarte mult, dar pe mine m-ar interesa cum vă propuneți în acest interval să ajutați prin conectivitate dezvoltarea pieței interne? Astăzi, știm că țările din Est nu au aceeași conectivitate ca țările nordice sau țările baltice! Concret, prin ce proiect vedeți posibilă creșterea conectivității în mandatul dumneavoastră”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.
De asemenea, Maria Grapini a salutat faptul că oficialul suedez a vorbit și despre importanța turismului la nivel european.
“Eu tot spun, de când sunt în PE- mai ales că atât în comisie, cât și în legislativul european, se acordă prea puțină importanță acestui subiect- că pentru dezvoltarea turismului este nevoie și de un transport competitiv și dacă piața internă va continua să fie fragmentată în două spații, Schengen și non-Schengen, transporturile și implicit eficiența pieței interne vor fi afectate!”, a mai spus europarlamentarul umanist, care a reieterat, în context, necesitatea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
În răspunsul său către Maria Grapini, ministrul Afacerilor Rurale și Infrastructurii din Suedia, Andreas Carlson, a precizat că TEN-T-urile (n.r.-rețeaua trans-europeană de transport este un proiect al UE ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval) sunt instrumente importante pentru accesibilitate, pentru a reuni și conecta regiunilor și pentru a facilita piața internă.
“TEN-T este, de asemenea, important pentru a dezvolta și eficientiza infrastructura europeană de transport astfel încât să ajungem la un sistem european comun, competitiv, care să garanteze accesul tuturor regiunilor din UE. Astăzi, avem o rețea TEN-T mai modernă, mai ambițioasă, care a avansat și care ia în considerare o serie de precondiții. După cum am spus, președinția suedeză este gata să înceapă trialogurile imediat ce Parlamentul European va fi și el gata. Odată ce vă veți adopta poziția în Parlament vom fi și noi la linia de start!”, a mai spus oficialul suedez.