UE prelungește sancțiunile împotriva Belarusului cu un an!

Uniunea Europeană a anunțat luni că prelungește sancţiunile împotriva Belarusului cu un an. Această măsură va continua represiunea împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko şi a sprijinului acestuia pentru războiul purtat de Rusia în Ucraina.

Consiliul European, instanţa care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, a anunțat că aceste sancțiuni  au fost prelungite până la 28 februarie 2024.

Sancțiunile au fost prelungite chiar în ziua în care o instanță din Belarus a cerut o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru opozanta în exil Svetlana Tihanovskaia.

Uniunea Europeană a impus din august 2020, mai multe runde de sancţiuni împotriva celor responsabili de represiunea politică şi încălcările drepturilor omului din Belarus.

Pe lista sancțiunilor se află preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi alți 194 de apropiați regimului. Acestora li s-a interzis accesul în UE, iar bunurile lor au fost îngheţate.

Mai mult, 34 de entităţi au fost sancţionate şi orice finanţare europeană le este interzisă.

De asemenea, Belarusul face obiectul unor sancţiuni economice specifice, inclusiv restricţii în sectorul financiar, comerţ, bunuri cu dublă utilizare, telecomunicaţii, energie, transporturi.

Republica Belarus, care este condusă de preşedintele autocrat Aleksandr Lukaşenko, este ultima ţară din Europa unde se mai aplică încă pedeapsa cu moartea.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.