Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, critică strategia fiscală din România:„Trebuie găsite măsuri astfel încât întreprinzătorul și cetățeanul să nu intre în faliment!”

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Susținătoare ferventă, în toate intervențiiile din PE și nu numai, a mediului de afaceri autohton, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a criticat strategia fiscală din România.

“Eu am spus și când eram în business și spun și de când sunt în politică faptul că, după 32 de ani, România nu funcționează ca un sistem unitar. Fiecare își face politicile, disparat, și evident că nu poți ajunge la o coerență, la o convergență. Între cele 27 de state membre ale UE, România are cele mai mari dobânzi. Din păcate, nu au existat, în tot acest timp, măsuri și nu există nici astăzi măsuri pentru contracararea acestor creșteri ale dobânzii, pe o politică, bună sau rea – nu o analizez eu acum, a BNR. Vă spun însă că supravegherea în piață trebuie făcută permanent și trebuie găsite măsuri astfel încât întreprinzătorul și cetățeanul să nu intre în faliment!”, a punctat eurodeputatul Grapini, care a mai spus, în context, că acesta este, până la urmă, principalul scop al unui stat de drept, funcțional, care își protejează întreprinzătorii și cetățenii.

Potrivit Mariei Grapini, din nefericire, nu există acele măsuri compensatorii, nici la nivelul măsurilor economice pentru întreprinderi cu capital autohton, în special IMM-urile, și nici pentru cetățeni.

În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a reamintit faptul că, recent, România a raportat cea mai mare creștere economică din UE, situație ce a condus la o tăiere a fondurilor din PNRR cu aproape trei miliarde de euro.

“Pentru că există o condiționalitate, și anume, dacă statul membru are o creștere economică mai mare, raportată la media UE, față de anul 2019ă i se taie din aceste fonduri. Din simplul motiv că aceste sume se dau pentru revenire și creștere economică!… Cum au calculat însă statisticienii, INS-ul, creșterea economică, și de ce nu au corelat-o la viața de zi cu zi, la inflație, scumpiri, scăderea nivelului de trai?! Pentru că această creștere economică nu se regăsește în situația economică și, implicit, în viața cetățenilor?!”, a completat europarlamentarul umanist care i-a avertizat pe guvernanți că se va face același calcul, bazat pe indicele de corelație din PNRR, și în 2023.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.