Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, întrebări tranșante, în PE, adresate Laurei Codruța Kovesi la analiza Raportului de activitate al Parchetului European pe anul 2022!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

În calitate de membru al Comisiei pentru control bugetar și al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, a interpelat procurorul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, în cadrul unei intervenții tranșante în PE, la analiza Raportului de activitate pentru anul 2022.

Eurodeputatul Grapini, membru în grupul S&D, a cerut clarificări procurorului șef al Parchetului European, privind Operațiunea Admiral, unde a fost vorba de o fraudă la TVA de 2,2 miliarde de euro, în mai multe state ale UE.

“ Ați spus că Admiral a fost cea mai mare anchetă, unde este vorba de 2,2 miliarde de euro și, cu toate acestea,  ați reușit să „înghețați” doar 67 de milioane de euro, și anume, 3% din prejudiciu. Care au fost cauzele care au stat la baza „înghețării” unei sume atât de mici? Este adevărat că, înainte de înființarea Parchetului European, s-a discutat de o fraudă și mai mare, și anume, de 57 de miliarde de euro, în vreo șapte țări membre ale UE? Se mai știe ceva de aceste fraude, tot pe TVA?”, a punctat Maria Grapini.

De asemenea, eurodeputatul PUSL a tras un semnal de alarmă și în privința declarației Laurei Codruța Kovesi, care a precizat că responsabilitatea îmbunătățirii nivelului de detecție al acestor fraude este responsabilitatea statelor membre și nu a Parchetului European.

“Dacă însă un stat membru nu vrea să identifice aceste fraude – și este cazul Olandei, de exemplu, care nu vrea să facă controale în Portul Rotterdam – Parchetul European nu poate interveni. Consider că Parchetul European ar trebui să aibă aceste atribute de solicitare pentru că este abilitat să efectueze investigații transfrontaliere și Portul din Rotterdam are cel mai mare trafic din Europa”, a mai spus Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul umanist a întrebat-o pe Laura Codruța Kovesi care sunt pârghiile instituției pe care o conduce când o infracțiune se săvârșește în statele membre care nu au aderat la EPPO (Parchetul European).

“Îi lăsați în pace? Atunci toți se vor muta în aceste state. Să nu omitem faptul că vor fi afectate și statele membre care fac parte din EPPO. În aceste condiții, ce ar trebui să modificăm în Regulament?”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.