Eugen Tomac cere ca europarlamentarii să aibă calitate de „reclamant privilegiat” în relaţia cu CJUE
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că în acţiunea sa declanşată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), împotriva Consiliului Uniuni Europene referitoarea la neaprobarea aderării României la Spaţiul Schengen, în 8 decembrie 2022, a solicitat şi ca deputaţii europeni să aibă calitate de „reclamant privilegiat” în faţa instanţei europene.
„Pe lângă acţiunea în anulare, eu am mai solicitat ceva important Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi anume, pe viitor, deputaţii în Parlamentul European să aibă calitate de reclamant privilegiat în relaţia cu Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. În ceea ce priveşte acţiunile Consiliului Uniunii Europene şi ale Comisiei, spre deosebire de deputaţii în Parlamentul României sau senatorii noştri, care au drept de iniţiativă legislativă, noi, deputaţi în Parlamentul European, nu avem drept de iniţiativă legislativă şi atunci consider că este justificat, cel puţin, dacă nu avem drept de iniţiativă legislativă, să putem să avem dreptul să contestăm la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene actele legislative sau non-legislative emise de Consiliu şi de Comisie. Este o premieră această solicitare”, a declarat Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
„În acest sens, eu cred că este absolut necesar ca orice deputat să aibă dreptul să poată contesta orice act pe care îl adoptă Consiliul sau Comisia. În momentul de faţă, procesul îşi urmează cursul său. Diferenţa între dreptul european şi dreptul românesc este că legislaţia Uniunii Europene se formează şi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Tocmai de aceea am cerut ca deputaţii europeni, pe viitor, să aibă acest statut şi acest lucru să-l decidă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dacă este întemeiată sau nu această solicitare pe care am formulat-o, întrucât în calitate de deputat în Parlamentul European nu am proceduri interne foarte flexibile pentru a invita Parlamentul European să acţioneze în justiţia europeană Consiliul pentru această decizie nedreaptă prin care se încalcă Tratatul Uniunii Europene”, a arătat Eugen Tomac.
Liderul PMP, invită cetăţenii români, dar nu numai, să semneze petiţia „România merită în Schengen” pe www.romaniainschengen.ro.
„Vrem, de fapt, că această petiţie să ajungă pe masa Parlamentului European şi, evident, Parlamentul să dea un vot. Şi în urma acestui vot să intervină în acest proces pe care l-am deschis împotriva Consiliul Uniunii Europene. Odată ce va interveni Parlamentul European în acest proces, şansele noastre de a intra în spaţiul Schengen într-un termen foarte scurt, în acest an sau cel târziu anul viitor, cresc semnificativ”, a subliniat Eugen Tomac.