BNR, vești proaste pentru români: Credite, doar pentru românii cu venituri mari!
Economiștii susțin că va fi din ce în ce mai greu pentru să obținem un credit din cauza dobânzilor uriașe și a condițiilor de creditare. Consecințele se văd deja în piață. Oamenii care au dat avansul pentru locuință nu se mai încadrează la împrumuturile mari pe care le puteau lua anul trecut. Între timp, ratele continuă să crească, iar pentru un credit de 250 de mii de lei pentru 30 de ani, românii plătesc dublu.
Banca Națională a României îndeamnă la prudență în ceea ce privește creditarea, mai ales că dobânzile au crescut față de anul trecut și de acum doi ani.
Dobânda cheie se menține la 7%, iar ROBOR și IRCC se apropie unul de altul, dar la valori mari. În același timp, economiștii avertizează că în viitor românii vor putea face un credit la bancă doar dacă au venituri mai mari. Mai ales că băncile au înăsprit condițiile de creditare.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale – Dan Suciu anunță că nu se va schimba modul de creditare în următoarea perioadă.
„ N-aș spune că vor urma lucruri care să schimbe fundamental modul de creditare pe care-l avem acum. Să nu uităm că avem deja o restricție a BNR în ceea ce privește nivelul ratelor: 40% din venituri. Pentru a limita creditele neperformante și de a nu expune cetățenii care se împrumută la o creștere nesustenabilă a ratelor”, a explicat Dan Suciu, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS.
„Consecința e una bună: nu avem credite neperformante, sunt în scădere – 2,5% din totalul creditelor sunt neperformante, anul trecut erau 3,5%. Cu toate că trecem printr-o perioadă cu dobânzi foarte ridicate”, a adăugat Dan Suciu.
Se așteaptă o scădere ușoară a dobânzilor în următoarele luni, a anunțat Dan Suciu.
„Este o tendință de scădere ușoară a dobânzilor pe ROBOR chiar dacă se mențin în jurul a 6,80, cât e ROBOR acum, la 3 luni. În ceea ce priveste IRCC, trimestrul acesta este de vârf, e foarte aproape de 6, dar cum el reflectă tranzacțiile pe scadențe mai scurte de acum 6 luni, putem anticipa că trimestrul următor vom avea o ușoară scădere.
Ne așteptăm la o ușoară scădere a dobânzilor, dar, evident, contextul in care inflația este încă ridicată, chiar dacă pe un trend descendent, nu putem avea o scădere bruscă, masivă a dobânzilor la credite”, a mai spus purtătorul de cuvânt BNR.