Aproape 80% din consumul de medicamente al românilor este reprezentat de generice!

Politica medicamentului în România trebuie să aibă în vedere accesul pacienţilor la medicamente, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a subliniat necesitatea unei abordări „sustenabile”, astfel încât să nu se mai ajungă în situaţia dispariţiei de pe piaţă a unor molecule.

Ministrul Sănătăţii a participat online la masa rotundă cu tema „Situaţia medicamentelor în România”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

„Politica medicamentului în România trebuie să aibă în vedere în primul rând accesul pacienţilor la medicamente. Aş spune, din punct de vedere al proporţiei, în primul rând la medicamentele generice, pentru că ele reprezintă aproape 80% din consumul de medicamente, dar să existe şi o politică a introducerii de medicamente inovative, care să nu lase România în afara Uniunii Europene. (…) România a fost undeva în topul ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte introducerea de molecule inovative. (…) Din generice, care vă spuneam că reprezintă aproape 80% din consum, cea mai mare parte sunt medicamente până în 50 de lei. (…) Ne preocupă foarte mult şi această politică a medicamentului şi m-aş bucura să existe o abordare în timp sustenabilă, încât să nu mai ajungem în situaţia în care politica medicamentului din România afectează pacienţii prin dispariţia unor molecule pe piaţă”, a afirmat Rafila.

El a spus că îşi doreşte ca şi România, prin câteva unităţi de producţie, să dezvolte posibilitatea de a produce substanţe active pentru medicamente generice.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.