Confederația Sindicală Națională MERIDIAN acuză: 10 mai-ziua în care democrația și consultarea publică au devenit facultative pentru Parlamentul României!
Miercuri, 10 mai 2023, de Ziua Independenței Naționale a României, Parlamentul României – Camera Deputaților a votat în mare grabă, anulând practic orice dezbatere publică, Proiectul de lege Pl-x nr. 143/2023 pentru modificarea și completarea O.U.G 109/2009 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice!
Dacă marți, 9 mai 2023 proiectul a fost amplu dezbătut timp de câteva ore în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, miercuri, 10 mai 2023, între ora 9.00 și 9.10 proiectul a fost votat de trei comisii raportoare: Comisia pentru agricultură, silvicultură, industria alimentară și servicii specifice, Comisia pentru industrii și servicii și Comisia juridică, de disciplină și imunități.
Unele comisii, nici nu au mai publicat ordinea de zi pe site-ul Camerei Deputaților, pentru a nu fi deranjate.
Deși CSN Meridian și Federația Sindicatelor SILVA au făcut intervenții scrise, niciuna dintre cele trei comisii nu a chemat organizațiile sindicale la dezbaterile din 10 mai a.c.
De fapt nu a fost nici o dezbatere, ci doar o comandă politică!
Ședința unei comisii de raport a durat fix 1 minut și 5 secunde în care s-a analizat cu celeritate RAPORTUL COMUN de 316 pagini asupra proiectului de Lege PLx 143/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
Într-un minut Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice prezidată de deputatul Florin Barbu a decis asupra unui proiect de lege prin care se decide cu privire la viitorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a peste 200 regii naționale și 1500 regii locale.
Efectele acestei legi care pune bazele desființării regiilor autonome ale statului le vom vedea cu toții și sperăm ca cel puțin asupra administrării pădurilor proprietate publică a statului, să nu fie așa de grave cum le anticipăm astăzi.
Toate aceste acțiuni sunt realizate în numele unor obiective așa zis de “țară” , aderarea la OCDE și implementarea PNRR, însă cu călcarea în picioare a celor mai elementare valori ale democrației și ale statului de drept și anume, respectarea Constituției României, respectarea procedurilor democratice și publice de lucru în Parlament, transparență decizională, informarea și consultarea lucrătorilor, dialogul social, etc.
OECD și Comisia Europeana ar trebui să constate aceste derapaje îngrijorătoare din România și să le sancționeze ca atare.
Acum avem o imagine mai clară cu privire la motivele care au stat la baza opoziției unor state membre UE privind aderarea României la Spațiul Schengen, renunțarea la MCV sau aderarea la OECD.
Guvernul României și Parlamentul României se complac în “salvarea aparențelor”, prin renunțarea la cele mai importante dintre atributele care-i revin unui stat.
Lipsa dezbaterilor din Parlamentul României și încălcarea flagrantă a propriilor proceduri de lucru, reprezintă un motiv în plus de îngrijorare cu privire la situația democrației parlamentare din țara noastră.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca și garant al Constituției, nu ar trebui să promulge o lege care a fost adoptată în aceste condiții dubioase, fără respectarea unor proceduri și a unor valori considerate elementare în statele civilizate ale Uniiunii Europene.
Nu faceți experimente cu pădurile statului!
Confederația Sindicală Națională MERIDIAN