Noaptea Muzeelor: 3.000 de vizitatori la expoziția „Regina Maria la Teatru”, de la TNB
Aproximativ 3.000 de persoane au vizitat expoziția „Regina Maria la Teatru”, deschisă cu un program special pentru „Noaptea Muzeelor” pe 13 mai, la prima participare a Teatrului Național din București în acest eveniment ajuns la ediția a 19-a.
Vernisată pe 27 martie, chiar de Ziua Mondială a Teatrului, expoziția „Regina Maria la Teatru” propune publicului 38 de bunuri culturale din Colecțiile Muzeului Teatrului, printre care o superbă rochie cu trenă de patru metri, realizată din țesătură cu fir de argint și broderie cu mătase, care a aparținut Reginei Maria a României. Până aproape de miezul nopții, publicul a putut admira costume de scenă ale unor actori din generații diferite, documente, afișe și fotografii.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a trecut primul pragul expoziției și a dat un start simbolic acestui eveniment. „Este impresionantă această rochie a Reginei Maria, restaurată după atâția ani! Am vizitat cu plăcere o expoziție deosebită, atât prin obiectele expuse, cât și prin poveștile din spatele lor. Este o coincidență fericită că prezentarea acestei superbe galerii să fie chiar în ziua în care Ministerul Culturii a achiziționat Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a României. O zi regală pentru cultura românească!”, a declarat ministrul Lucian Romașcanu cu acest prilej.
I-au urmat aproape 3.000 de persoane de toate vârstele, care au format o coadă uriașă la intrarea Sălii „Ion Caramitru”, în ceea ce a fost prima participare a TNB în cadrul „Nopții Muzeelor”. Cea mai admirată și mai fotografiată a fost, cu siguranță, rochia Reginei Maria, în timp ce vizitatorii de vârste mai mici s-au bucurat de „tunelul luminos interactiv”, o instalație din cadrul expoziției.
„Regina Maria la Teatru” este rezultatul unui proiect cu o finanțare nerambursabilă de aproximativ 130.000 euro, asigurată prin Granturile SEE, implementat de Teatrul Național din București în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României. Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București este una dintre instituțiile publice de spectacol ce deține un patrimoniu alcătuit din documente și imagini inedite, fotografii de epocă, afișe, pliante și programe, manuscrise și scrisori ale unor personalități din lumea teatrului, recuzită și costume de scenă, obiecte cu valoare memorială și obiecte de artă precum picturi, sculpturi și lucrări de grafică, patrimoniu ce reprezintă mărturii ale evoluției dramaturgiei și artei scenice românești. Încă din 1942 a fost deschis publicului Muzeul Teatrului Național, la inițiativa actorului George Franga, cu sprijinul și acordul directorului Liviu Rebreanu.
Expoziția „Regina Maria la Teatru” rămâne deschisă încă cinci ani și va putea fi vizitată de publicul larg conform programului care este disponibil pe site-ul teatrului, tnb.ro.
FOTO: Florin Ghioca