Victorie a lui Ludovic Orban și Forța Dreptei. CCR confirmă că modificările aduse Codului de procedură penală contestate de Forța Dreptei sunt antidemocratice!

Admiterea sesizării de neconstituţionalitate înaintată Curţii Constituţionale faţă de modificările aduse Codului de procedură penală „confirmă derapajul antidemocratic pe care coaliţia PSD – PNL a încercat să-l impună prin vot în Parlament” în pofida protestelor partidelor de opoziţie, a declarat, miercuri, preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban.

„Curtea Constituţională a admis ceea ce reprezentanţii Forţa Dreptei au contestat cu privire la deschiderea posibilităţii de a utiliza în dosarele penale probe obţinute din interceptări realizate pe mandate de siguranţă naţională, fără a oferi garanţiile necesare şi suficiente pentru a avea certitudinea legalităţii administrării probelor, accesului liber la justiţie şi dreptului la un proces echitabil. (…) Somăm coaliţia PSD – PNL să abandoneze orice demers menit să instituie pârghii de control ale serviciilor de informaţii în actul de justiţie cu prilejul reîntoarcerii în Parlament a proiectului de lege referitor la Codul de procedură penală”, a transmis Orban.

El a adăugat că decizia CCR a validat, totodată, „justeţea” punctului de vedere al parlamentarilor Forţa Dreptei privind definirea abuzului în serviciu, fără prag valoric.

„Salutăm faptul că decizia Curţii Constituţionale a validat justeţea punctului de vedere al parlamentarilor Forţa Dreptei referitor la definirea abuzului în serviciu, fără prag valoric, spre deosebire de argumentele mincinoase ale parlamentarilor din coaliţia PSD – PNL în tentativa lor de a dezincrimina parţial această faptă penală”, se menţionează în comunicat.

Curtea Constituţională (CCR) a decis, miercuri, că infracţiunea de abuz în serviciu poate fi incriminată şi fără să existe un prag valoric, judecătorul fiind cel care poate decide în legătură cu gravitatea faptei.

În şedinţa de miercuri, CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.3 (cu referire la art.297 alin.(1)) şi pct.4 (cu referire la art.298 alin.(1)), precum şi ale art.V din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.