Maria Grapini vrea crearea unui Centru European pentru Formarea și Promovarea Tinerilor Lideri pentru Agricultură, în România! Comisarul pentru agricultură îi răspunde eurodeputatului PUSL!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

În contextul în care actuala criză a accentuat lipsa de atracție pentru tânăra generație de a activa în mediul rural în agricultură, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului, a transmis, recent, o scrisoare deschisă comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski.

Potrivit eurodeputatului Grapini, membru în grupul S&D, numai 11 % din exploatațiile agricole din Uniunea Europeană sunt gestionate de fermieri mai tineri de 40 de ani, iar tinerii se lasă greu convinși să devină agricultori.

În fața acestei situații îngrijorătoare, eurodeputatul Grapini îi propune comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală crearea unui Centru European pentru Formarea și Promovarea Tinerilor Lideri pentru Agricultură (TLA), cu sediul în România.

În opinia Mariei Grapini, un asemenea Centru ar reprezenta un proiect de anvergură pentru viitorul agriculturii europene, prin intermediul căruia tinerii fermieri să beneficieze de suport în dezvoltarea abilităților de leadership, învățarea unor tehnologii și practici agricole moderne, precum și de sprijin în mai buna înțelegere a aspectelor de ordin legislativ și fiscal, atât la nivel național, cât și european.

Totodată, europarlamentarul român a precizat că studiul de caz oferit de programul Tineri Lideri pentru Agricultură (TLA), realizat în România de Clubul Fermierilor Români, arată că există posibilitatea formării unei noi generații de fermieri.

„Clubul Fermierilor Români este format din fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și ghidul de bune practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Clubul Fermierilor Români promovează și pe plan european ideile care au stat la baza concepției și desfășurării programului Tineri Lideri pentru Agricultură, având în vedere atât reacțiile pozitive ale participanților, cât și relevanța acestor idei pentru multe dintre țările membre ale UE.

Programul Tineri Lideri pentru Agricultură, lansat în 2019, se adresează absolvenților de facultate, cu vârsta de până în 35 de ani, care doresc să preia afacerea de familie în agricultură sau să-și dezvolte o afacere în acest domeniu.

Tineri Lideri pentru Agricultură și-a câștigat recunoașterea în rândul fermierilor, fiind primul program major care vine cu o abordare integrată privind Succesiunea – Competitivitatea – Leadership-ul tinerilor, în comunitatea rurală. Programul a ajuns la a patra ediție și are în prezent 225 de absolvenți”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată de Maria Grapini oficialui european.

În context, Maria Grapini i-a solicitat comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, să analizeze cu atenție această propunere, deoarece crearea Centrului European de Formare a Tinerilor Lideri pentru Agricultură ar avea ca principal rol formarea tinerilor fermieri, prin programe specializate, menite să faciliteze schimbul generațional, leadership-ul la nivel de ferme și conducerea ecosistemelor agricole, implicarea pro-activă în dezvoltarea comunității și a spațiului rural.

“Experiența pozitivă obținută în România de Clubul Fermierilor Români, privind programul de formare și promovare a Tinerilor Lideri pentru Agricultură (TLA), mă îndreptățește, domnule Comisar, să propun ca Centrul European de formare pentru tineri în agricultură să fie în România”, a mai spus europarlamentarul PUSL, în scrisoarea deschisă adresată oficialului european.

În răspunsul transmis eurodeputatului Grapini, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a precizat că este de acord cu punctul de vedere al Mariei Grapini în privința importanței contrabalansării tendințelor demografice negative în raport cu comunitatea noastră agricolă. Potrivit oficialului european, în contextul în care Comisia Europeană acordă o mare importanță sprijinului tinerilor fermieri, este esențial să se creeze condițiile de muncă și de viață necesare care să atragă tinerii în agricultură.

„Reînnoirea generațională în PAC 2023-2027 este o prioritate de top. Unul dintre cele nouă obiective ale PAC 2021 – 2027 este „atragerea și susținerea tinerilor fermieri”. O sumă egală cu cel puțin 3% din fiecare pachet de plată directă a fiecărui stat membru UE trebuie utilizată pentru a sprijini tinerii fermieri care își înființează o fermă. Acest sprijin poate fi acordat sub formă de sprijin pentru venit, sprijin pentru investiții sau ajutor de pornire pentru tinerii fermieri. Strategiile de care beneficiază tinerii fermieri includ, în general, combinația mai multor intervenții, inclusiv „Sprijinul complementar pentru venituri pentru tinerii fermieri” (CISYF), care este o intervenție voluntară în cadrul plăților directe care oferă sprijin sporit pentru venituri tinerilor fermieri care sunt nou înființați și care au dreptul la sprijin”, susține Janusz Wojciechowski.

De asemenea, comisarul pentru agricultură a punctat faptul că intervențiile de dezvoltare rurală sunt sprijinite și prin inițiativa „tinerii fermieri”, aceasta reunind  sprijinul disponibil prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și expertiza Băncii Europene de Investiții. În total, acest sprijin se va ridica la un miliard de euro, iar aceste împrumuturi vor fi gestionate de bănci locale și companii de leasing care operează în UE. Minimum 10% din suma împrumutată băncilor participante va fi dedicat fermierilor sub 41 de ani, care vor beneficia de condiții de finanțare competitive, a mai spus oficialul european.

“Apreciez foarte mult referirile dumneavoastră la studiul de caz oferit de programul Tineri Lideri pentru Agricultură (TLA), derulat în România de Clubul Fermierilor Români. Concluziile acestui studiu vor fi analizate cu mare atenție pentru reflecțiile noastre ulterioare asupra evoluțiilor viitoare ale politicilor. Vă pot asigura că vom lua în considerare contribuția dvs atunci când reflectăm asupra posibilelor opțiuni de politică pentru PAC post-2027”, a mai spus Janusz Wojciechowski.

Totodată, în opinia comisarului pentru agricultură, dobândirea competențelor necesare pentru cei implicați în sectorul agricol, precum și creșterea productivității și producției exploatațiilor agricole sunt obiective cheie ale Planului Strategic PAC (CSP) 2023-2027 al României.

Mai mult, susține acesta, intervențiile și serviciile de consultanță, finanțate prin PSC românesc, sprijină formarea managerilor de exploatații agricole și oferă consiliere fermierilor, inclusiv tinerilor.

„În lumina celor de mai sus, vă pot asigura că, pe măsură ce avansăm în implementarea actualei PAC și în reflecțiile viitoarei PAC, reînnoirea generațională va continua să joace un rol vital în conceperea intervențiilor actuale și viitoare ale PAC.

Permiteți-mi să vă mulțumesc încă o dată pentru interesul și eforturile dumneavoastră de a îmbunătăți situația tinerilor fermieri din UE”, a conchis oficialul european, în răspunsul transmis europarlamentarului umanist.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.