Cadrele didactice intră în a patra săptămână de grevă!

Greva din Educație continuă, deși cadrele didactice nu primesc niciun ban de la stat, pe timpul „înghețului” anului școlar. Mișcarea de protest fără precedent în ultimii 20 de ani depinde de câteva aspecte deosebit de importante, a dezvăluit liderul sindicaliștilor, Marius Nistor. Mingea este în terenul PSD + PNL, a precizat sindicalistul.

Greva din Educație a ajuns în cea de-a patra săptămână. Din moment ce nici măcar o parte a revendicărilor profesorilor nu au fost soluționate de cadrele didactice, mișcarea de protest va continua, a avertizat Marius Nistor.

Potrivit celei de-a cincea oferte a Guvernului PSD+ PNL salariile debutanților vor urca de la umilitorul 2.400 de lei net, la 3.100 de lei, departe de ceea ce au solicitat sindicaliștii – salariul mediu net pe economie, 4.300 de lei + indexare cu rata anuală a inflației.

Creșterea salarială pentru debutanți va fi de aproximativ 31%, a transmis președintele Federației Sindicatelor „Spiru Haret”.

„Suma de 1.000 de lei brut a crescut la 1.300 de lei. În momentul de faţă, colegii noştri în teritoriu analizează textul ordonanţei, analizează Anexele, se fac calcule pentru a vedea la de nivel de salarizare vor ajunge dacă această Ordonanţă va intra în vigoare.

(…) Noi ne dorim ca pe viitoarea lege unitară de salarizare să se reflecte principiul prin care salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, adică în cifre nete 4.000 de lei. Am cerut ca acest lucru să fie trecut într-un act normativ pentru a exista certitudinea că se va ţine cont de el. În momentul de faţă am avansat puţin, în sensul că acest principiu este prins în preambulul Ordonanţei de Urgenţă. Colegii noştri şi-ar dori foarte mult să devină articol distinct în Ordonanţă”, a declarat Nistor, la Digi.

Întrebat despre prelungirea anului școlar, sindicalistul a explicat că toată acțiunea de protest trebuie abordată pas cu pas, fără decizii radicale, din moment ce presiunea este deja uriașă.

„Toată lumea este sub presiune în momentul de faţă şi se încearcă găsirea celor mai corecte explicaţii posibile.

(…) Eu nu pot să vă spun absolut nimic, deocamdată noi avem nişte revendicări, Guvernul a venit cu o ordonanţă de urgenţă. Poate dacă se venea cu textul acesta şi se identificau resursele financiare cu o săptămână mai devreme sau chiar două, nu ajungeam într-o astfel de situaţie. În momentul în care conflictul se va încheia, vom vedea dacă este cazul să se prelungească anul şcolar sau nu”, a declarat Nistor, pentru sursa citată.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.