USR demontează diversiunea PSD-PNL privind eliminarea pensiilor speciale. Cristian Seidler: Proiectul, depus de fațadă, pentru a fi declarat neconstituțional!
Deputatul USR Cristian Seidler a precizează, luni, că proiectul privind pensiile speciale şi cel pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost depuse „de faţadă”, astfel încât să fie declarate ulterior neconstituţionale.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Parlamentului, Seidler a susţinut că întreg proiectul de lege „de salvare a pensiilor speciale” riscă să fie declarat neconstituţional, deoarece iniţiatorii ar fi trebuit să elaboreze mai multe acte normative pentru fiecare categorie de beneficiari de pensii speciale.
„Guvernul a depus modificări la modificările propuse tot de dânşii la legea pe care au iniţiat-o tot dânşii. Asta arată lipsa de profesionalism a celor de la Guvern. Dar, înainte de asta, întreg proiectul de lege de salvare a pensiilor speciale este neconstituţional, pe procedură, pentru că, în loc să trimită în Parlament mai multe legi pentru fiecare dintre categoriile de beneficiari de pensii speciale, au trimis o singură lege. Aceasta cuprinde modificări – e o chestiune tehnică – la legi care, conform Constituţiei, au Cameră decizională fie Senatul, fie Camera Deputaţilor. Nu mai au timp până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, peste trei-patru zile, să retrimită acest proiect de lege la Senat. Aşadar, aceste proiect de lege, pe motiv pe procedură, extrinsec, va fi neconstituţional”, a afirmat deputatul USR.
Potrivit acestuia, proiectul în sine ar viza „o salvare a pensiilor speciale”, deoarece, conform amendamentelor, tot ceea ce depăşeşte suma de 4.000 de lei va fi impozitat cu 15%.
„Deci, beneficiarul de pensie specială rămâne cu 85% din tot ceea ce depăşeşte 4.000 de lei. În cazul magistraţilor au reinclus în lege asimilaţii, adică acele persoane care nici măcar nu sunt şi nu au fost magistraţi vor primi pensie specială”, a adăugat el.
Totodată, potrivit celor mai recente amendamente, funcţionarii parlamentari se vor putea pensiona cu cinci ani mai devreme, având „o penalizare de doar 6%”.
În ceea ce priveşte pensiilor aleşilor locale, Cristian Seidler a spus că acestea „rămân bine mersi” şi ar urma să intre în plată de la 1 ianuarie, în cazul în care nu vor fi luate alte decizii.