Alarmant: Două treimi dintre români susțin că nu le ajung banii de la un salariu la altul!

Două treimi dintre români cred că nivelul de salarizare nu este unul care să le asigure un confort financiar. Ei susțin că, indiferent ce cheltuieli ar restrânge, nu le ajung banii de la un salariul la altul. Mai mult, în raport cu instituțiile bancare, procentul de încredere acordat de români este unul alarmant: doar unul din 10 români are încredere în băncile de la noi din țară.

Românii, în număr considerabil, consideră că nu le ajung banii de la un salariu la altul. Două treimi dintre români spun că, indiferent de cât de mult ar reduce cheltuielile, tot nu le ajung banii de la o lună la alta. Procentul este unul ridicat, mai ales că datele indică faptul că principala direcție pe care o urmează românii din perspectiva comportamentului financiar este cumpătarea, conform sondajului publicat de Ipsos.

Realizatorii sondajului susțin că, în mod special, îngrijorarea se manifestă în rândul persoanelor din mediul rural, al acelora cu venituri medii și al părinților care nu mai fac față cheltuielilor necesare pentru educația copiilor. Discrepanța apare, însă, din perspectiva celor care sunt preocupați de siguranța locului de muncă. Paradoxal, românii susțin că nu le ajung banii de la o lună la alta, dar doar unul din cinci este preocupat de siguranța locului de muncă.

În schimb, românii  care susțin că le ajung banii din salariu, de la o lună la alta, sunt persoane cu educaţie superioară, profesii intelectuale și au venituri mari. Cei mai mulți dintre aceștia sunt căsătoriți. Pentru ei, principala direcție a comportamentului financiar este economisirea.

„Aceştia deţin un portofoliu variat de servicii: conturi de economii la bănci, asigurări de viaţă, abonamente de sănătate la furnizori de servicii medicale. Ei îşi monitorizează cu recurenţă veniturile şi cheltuielile lunare sau se informează frecvent cu privire la modalităţile de optimizare a bugetului. Deţin într-o măsură mai mică împrumuturi bancare sau alte produse de creditare, o parte dintre ei preferând să investească în titluri de stat sau la bursă”, se arată în studiul menționat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.