Ucraina prelungeşte legea marţială şi amână alegerile legislative din octombrie

Ucraina a introdus legea marţială la 24 februarie 2022, ziua în care Rusia şi-a lansat invazia la scară largă. De atunci, legea care interzice bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara, a fost prelungită de mai multe ori.

Parlamentul ucrainean a votat joi pentru prelungirea legii marţiale cu încă 90 de zile, până la 15 noiembrie, excluzând astfel posibilitatea organizării de alegeri legislative în octombrie, relatează Reuters.

Ucraina a introdus legea marţială la 24 februarie 2022, ziua în care Rusia şi-a lansat invazia la scară largă. De atunci, legea care interzice bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara, a fost prelungită de mai multe ori.

Iaroslav Jelezniak, membru al parlamentului, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că o majoritate covârşitoare a legislatorilor a votat pentru prelungirea legii marţiale.

Alegerile nu pot fi organizate în timpul cât este în vigoare legea marţială şi, în condiţiile în care alegătorii ar fi trebuit să meargă la urne în octombrie pentru a alege un nou parlament, aceasta va fi prima dată când un scrutin naţional important este amânat din cauza războiului, deşi măsura nu este neaşteptată.

Ucraina ar trebui să organizeze şi alegeri prezidenţiale în luna martie a anului viitor.

După două luni de progrese lente şi prea puţin semnificative pe câmpul de luptă, Ucraina pare să îşi intensifice contraofensiva, desfăşurând mii de soldaţi suplimentari pe frontul sudic şi semnalând o nouă fază a operaţiunii, au declarat pentru CNN oficiali americani şi ruşi.

Ucraina a angajat mai multe forţe în sud-estul ţării, semn că Kievul a identificat potenţiale slăbiciuni în liniile de apărare ruseşti, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

La începutul lunii iunie, când a declanşat contraofensiva, armata ucraineană a reţinut şi nu a angajat în luptă un număr mare de trupe antrenate, unele echipate cu arme occidentale mai puternice. Deşi păstrează încă o anumită putere de luptă în rezervă, acum a desfăşurat „grosul” forţelor destinate contraofensivei, a declarat unul dintre oficialii americani. Impulsul pare să fi adus unele rezultate. Contraofensiva a străpuns unele elemente ale liniilor defensive ruseşti din sud-est, a declarat oficialul american, iar unităţile de rezervă au intrat în acţiune pentru a profita de această oportunitate.

Un oficial militar rus a recunoscut că forţele ucrainene au reuşit miercuri să străpungă, pe trei secţiuni, prima linie de apărare a Rusiei în zona frontului din Zaporojie.

„Al doilea val al contraofensivei (ucrainene) a început” pe frontul din Zaporojie, a declarat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militaro-civile instalate de Rusia în regiune. Trupele ucrainene au reuşit să pătrundă „în urma mai multor valuri de atacuri, cu peste 100 de unităţi de vehicule blindate”, a adăugat Rogov, precizând că lupte grele sunt în curs de desfăşurare de-a lungul frontului sudic.

Armata ucraineană nu a comentat în detaliu situaţia din zonă, dincolo de a spune că operaţiunile sale ofensive de-a lungul frontului sudic „avansează treptat”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.