Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, susține inițiativa cetățenească europeană privind impozitarea marilor averi: „Problema inechităților preocupă cetățenii întregii UE!”
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a reiterat necesitatea confiscării averilor acumulate necinstit, mai ales că pentru acestea nu s-au plătit taxe la buget!
Potrivit eurodeputatului Grapini, Comisia Europeană a înregistrat deja o inițiativă cetățenească europeană, intitulată „Impozitarea marilor averi pentru a finanța tranziția ecologică și socială”, ce are drept scop combarea inegalităților din interiorul UE și a schimbărilor climatice.
„Decizia de înregistrare este de natură juridică, nu a fost analizat încă fondul propunerii. După înregistrarea iniţiativei, organizatorii au la dispoziţie şase luni pentru a începe colectarea semnăturilor.
Dacă, în termen de un an de la începutul perioadei de colectare, o iniţiativă cetăţenească europeană primeşte un milion de declaraţii de susţinere, din cel puţin şapte state membre, Comisia va trebui să reacţioneze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă şi va trebui să îşi argumenteze decizia.
Consider că o astfel de inițiativă este una extrem de oportună și, în calitatea mea de europarlamentar PUSL, voi organiza dezbateri publice pentru strângerea de semnături din partea cetățenilor români.
În semn de susținere a acestei inițiative, am adresat o scrisoare oficială Comisiei Europene, în care am solicitat acceptarea acestei inițiative, ca proiect legislativ.
Vedem acum că această problemă a inechităților nu este una doar specifică României, ci este una care preocupă cetățenii întregii Uniuni Europene”, a punctat Maria Grapini.
“Și noi, umaniștii, am inițiat, în România, o asemenea inițiativă cetățenească, de strângere de semnături pentru confiscarea averilor obținute ilicit, acumulate fără a se plăti taxe la buget. Prin această această inițiativă cetățenească europeană, depusă la PE, se cere exact lucrul cerut de noi, umaniștii, și anume, impozitarea marilor averi pentru că s-a constatat decalajul imens care s-a creat în ultimii ani între puțini oameni care câștigă enorm și marea masă a oamenilor care au sărăcit în ultimii 30 de ani. Iată că, acum, vorbim de o inițiativă europeană”, a precizat Maria Grapini, care a explicat că dacă, în România, s-ar verifica modul în care s-au realizat marile averi, autoritățile ar concluziona imediat că acestea nu au fost obținute în mod legal.
În opinia europarlamntarului PUSL, este inadmisibil ca români din clasa medie, unii chiar bugetari, să acumuleze o avere uriașă, și anume, avioane și ambarcațiuni de lux, multe case, terenuri și conturi a căror proveniență nu poate fi justificată, fără ca instituțiile statului să reacționeze.