Ministerul Energiei a organizat o ședință de consultare publică cu tema „Rolul Fondului pentru Modernizare în tranziția energetică a României” 

Astăzi, 4 august, de la ora 11.00, a avut loc ședința de consultare publică în ceea ce privește „Rolul Fondului pentru Modernizare în tranziția energetică a României”, desfășurată hibrid, atât la sediul Institutului Național de Statistică, cât și on line, prin videoconferință.

Fondul de Modernizare are o alocare de peste 13 miliarde de lei și vizează tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin încurajarea investițiilor în surse regenerabile de energie. Fondul este instrumentul cheie de finanțare instituit, pentru perioada 2021-2030, prin art. 10d din Directiva 2003/87/CE (Directiva EU- ETS) pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice care prevăd îmbunătățiri în eficiență energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune în Statele Membre cu PIB pe cap de locuitor la prețul pieței mai mic de 60% din media UE (10 state).

Cele șapte programe cheie ale fondului de modernizare sunt: surse de energie regenerabile și depozitare de energie; înlocuirea cărbunelor și echilibrarea rețelei; modernizarea și construcția de noi secțiuni de infrastructură energetică; hidrogen verde; cogenerarea de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termie; energie nucleară; eficiența energetică în facilitățile industriale incluse în EU-ETS și biocombustibili.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Eu am spus de la început că avem un obiectiv la Ministerul Energiei – investiții, investiții, investiții -pentru a realiza dezideratul unei energii sigure, la un preț corect și cât mai verde. Pentru Fondul pentru Modernizare avem cea mai mare șansă de dezvoltare pe care România o are în istoria recentă și nu greșesc dacă spun că Ministerul Energiei gestionează cea mai importantă investiție pentru viitorul României și România Viitorului. Ideea acestui eveniment s-a născut din dorința de a lua cele mai bune propuneri din piață”.

Mai multe informații despre Fondul pentru Modernizare: https://energie.gov.ro/category/fondul-pentru-modernizare/

Propunerile și recomandările referitoare la implementarea Fondului de Modernizare pot fi transmise pe adresa de e-mail consultarepublicafm@energie.gov.ro până la data de 31 august 2023.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.