Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, trage un semnal de alarmă: Plafonul pentru impozitarea microîntreprinderilor trebuie să rămână la 500.000 de euro!
Susținătoare ferventă a intereselor IMM-urilor, atât în intervențiile sale din plenul și comisiile PE, dar și în cele de pe plan intern, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, solicită ca plafonul pentru impozitarea microîntreprinderilor să rămână la 500.000 de euro!
Potrivit eurodeputatului Grapini, este bine să se găsească măsurile cele mai bune prin care microîntreprinderile să rămână la plafonul de 500.000 de euro, cu impozitare pe cifra de afaceri și cu un control riguros pentru a nu se face artificii contabile și financiare.
„La nivelul UE, definiția pentru microîntreprinderi este foarte clară, în sensul în care ține de numărul de angajați și cifra de afaceri. Și atunci rugămintea și apelul pe care îl fac acum către reprezentanții Guvernului din cele două partide este să țină cont de această definiție și să nu facă o impozitare a microîntreprinderilor în două trepte și să mențină suma actuală de 500.000 de euro”, a precizat eurodeputatul Grapini, care a adăugat că se opune creșterii taxelor pentru cetățeni și IMM-uri. „Soluția este să se recupereze averile acumulate necinstit!”, a punctat Maria Grapini.
De menționat că vicepreședinta Comisiei pentru Piață Internă și protecția consumatorului, eurodeputatul Maria Grapini, a transmis, luna trecută, o scrisoare comisarului pentru Piață Internă, Thierry Breton, pe tema eficientizării accesului la finanțarea UE pentru IMM-uri.
Potrivit eurodeputatului Grapini, având în vedere multiplele crize create de războiul din Ucraina, care creează dificultăți pentru IMM-uri, dar și în contextul complexității și diversității ghidurilor naționale pentru fondurile structurale, diferite de la țară la țară, este foarte important ca IMM-urile să poată accesa fondurile necesare direct de la Comisia Europeană.
În context, europarlamentarul umanist i-a adresat comisarului pentru Piață Internă, Thierry Breton, rugamintea să propună măsurile necesare pentru a institui acest mecanism de accesare a fondurilor direct de la Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini a punctat faptul că, în eventualitatea în care comisarul Breton va da curs propunerii sale, vom asista la o creștere a sustenabilității IMM-urilor.
Totodată, tot luna trecută, europarlamentarul PUSL a cerut, în plenul PE de la Strasbourg, în prezența comisarului pentru piețe financiare, Mairead McGuinness, măsuri concrete pentru susținerea IMM-urilor.
Potrivit eurodeputatului Grapini, este inadmisibil ca un IMM să aibă aceleași reglementări ca și o companie mare.
“Dacă nu vom face ceva concret, le vom omorî. Cum este posibil ca un IMM să aibă aceeași reglementare ca o companie mare? Cum să aibă capital pentru internaționalizare? Banca Europeană pentru Investiții are în privința IMM-urilor aceleași proceduri ca și pentru companiile mari. Acest lucru nu este posibil! Trebuie să avem reglementări specifice IMM-urilor, clare, dacă vrem să supraviețuiască, să le dezvoltăm și să fie sustenabile”, a punctat eurodeputatul Grapini care, în context, a reiterat faptul că IMM-urile sunt cele mai disciplinate în privința plății taxelor și a impozitelor.
Nu în ultimul rând, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul PE, Maria Grapini a cerut Băncii Europene de Investiții să finanțeze IMM-urile și să dea dovadă de transparență în selectarea proiectelor finanțate.