Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, pune „punctul pe i”: Este nevoie de o lege a pensiilor bazată doar pe contributivitate, dar care să asigure un cuantum decent al pensiei minime!
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a punctat faptul că este nevoie de o lege a pensiilor bazată doar pe contributivitate, dar care să asigure un cuantum al pensiei minime la nivelul necesar acoperirii nevoilor de trai în condiții de siguranță.
“Dacă noi nu vom modifica legea pensiilor, nu vom schimba nimic în direcția dorită de milioanele de pensionari. Dacă însă doar vom continua să indexăm toate pensile, ecartul dintre pensiile mici și cele mari va crește. Este nevoie, așadar, să creștem, în special, pensiile mici pentru că avem nevoie de protecție socială și de o viață mai bună pentru oameni, în special pentru pensionari. În cazul în care creștem toate pensiile, spre exemplu, cu 10%, este evident că persoana care are 8.000 de lei câștigă o sumă consistentă, în timp ce pensionarul cu doar 1200 de lei va obține o majorare mult mai mică”, a precizat eurodeputatul Grapini.
În altă ordine de idei, Maria Grapini a precizat că, recent, s-a întors de la PE, de la Bruxelles, cu raportul privind activitatea, numărul și creșterea veniturilor IMM-urilor, din cele 27 de state membre ale UE, pe perioada 2019-2022.
Potrivit eurodeputatului PUSL, România se află, la nivelul UE, pe locul patru la creșterea valorică a veniturilor create de IMM-uri și pe locul șapte în privința înființării numărului de IMM-uri raportat la perioada respectivă.
“Să nu uităm că vorbim de o perioadă de criză. Și acest raport arată că, în timp ce în statele dezvoltate lucrurile sunt mai sumbre, la noi, în România, există multe oportunități”, a mai spus eurodeputatul umanist care, în context, a adăugat că a avut întâlniri cu oameni de afaceri români care au businessuri de succes în Belgia și care, acum, vor să se întoarcă în România.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini a reiterat necesitatea unui mesaj de încredere, prin fapte și politici concrete, nu prin vorbe, în direcția dezvoltării României și, implicit, a creșterii productivității muncii.
“Trebuie să ne intereseze productivitatea, pentru că suntem obligați să avem contribuție mare la buget pentru a putea acoperi deficitul. În toate statele membre, bugetele de pensii sunt susținute și de la bugetul central al statului respectiv. La nivelul UE, nu există niciun stat al cărui buget de pensii să fie susținut doar din contribuții și nu și din bugetul central al statului respectiv”, a conchis europarlamentarul umanist.