Deputații au adoptat legea incitării la ură

Deputaţii au adoptat un proiect prin care incitarea la ură, violenţă sau discriminare pe criteriu de apartenenţă politică e pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Legea merge la promulgare.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către Executiv care aduce modificări unul articol din Codul penal care face referire la incitarea la violenţă, ură sau discriminare, care poate fi reţinută ca infracţiune şi dacă se adresează şi criteriului de apartenenţă politică şi este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement, şi a deficienţelor semnalate de aceasta.

Deputaţii au respins un amendament al deputatului USR Oana Murariu care prevedea că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.