O nouă intervenție a europarlamentarului PUSL, Maria Grapini, la președinția spaniolă a Consiliului UE, pentru intrarea României în Spațiul Schengen

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Susținătoarea ferventă a aderării țării noastre la Spațiul Schengen, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, l-a interpelat, în plenul PE, pe ministrul spaniol pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare, José Manuel Albares, în privința intrării țării noastre în Spațiul Schengen, până la sfârșitul anului, pe perioada deținerii președinției Consiliului UE de către Spania.
“Domnule ministru, în cele 25 de președinții ale Consiliului UE, de când țara mea avea dreptul să intre în Spațiul Schengen, adică din anul 2011, nu s-a reuțit să fie convinsă, din păcate, o singură țară, Austria. Eu sper ca, în timpul președinției spaniole, România să fie în Schengen, acolo unde are tot dreptul să fie conform Regulamentului Schengen, și să intrați, în istorie cu această realizare”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.
Totodată, Maria Grapini a precizat că, personal, nu înțelege de ce Comisia Europeană, care este gardianul tratatelor și trebuie să supravegheze respectarea Regulamentelor, nu acționează cu fermitate, când un stat, Austria, încalcă, fără niciun temei juridic, Regulamentul Schengen.
“Eu îmi pun însă speranța – și nu numai eu, dar și concetățenii mei – în președinția spaniolă a Consiliului UE, mai ales că, știți bine, avem o comunitate puternică de români în Spania și avem o bună colaborare între cele două state”, a conchis Maria Grapini.
Oficialul spaniol i-a răspuns tranșant europarlamentarului român, menționînd că „este o rușine că România nu este încă în Spațiul Schengen!”.
“Știm cu toții că aderarea României și Bulgariei la Schengen este o prioritate a președinției spaniole. Știm cu toții că, la mijloc, este un blocaj politic absurd din partea unui stat. De fiecare data când am ocazia, la Biroul Consiliului, spun acest lucru. Ba mai mult, le spun lor (conducătorilor Austriei) că pot să întârzie aderarea celor două țări la Spațiul Schengen, dar nu se vor putea opune, fără temei juridic, la nesfârșit. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, locul României va fi în Schengen. Repet: este absurd că țara dumneavoastră nu este încă în Schengen!”, a mai spus ministrul pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare din Spania, José Manuel Albares.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.