USR acuză: PSD şi PNL fug de transparenţă şi refuză românilor dreptul de a şti cât cheltuie preşedintele Iohannis pe excursii în străinătate!

Senatorii PSD şi PNL resping principiul transparenţei cheltuirii banului public şi votează cot la cot împotriva iniţiativelor legislative USR care ar fi permis românilor să ştie cum se cheltuiesc banii cu deplasările aleşilor, inclusiv deplasările preşedintelui Iohannis.

Plenul Senatului a respins, miercuri, cu 57 de voturi iniţiativa legislativă a deputatului USR Ionuţ Moşteanu, prin care „este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra cheltuirii banilor publici, cu excepţia informaţiilor asupra cheltuielilor care privesc securitatea naţională, prin a căror divulgare se pot prejudicia siguranţa naţională şi apărarea ţării”. Iniţiativa a fost depusă după ce preşedintele Klaus Iohannis a secretizat cheltuielile legate de deplasările sale în străinătate.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Senat, senatorul USR Cristi Berea, membru al comisiei pentru apărare, a argumentat că toţi preşedinţii până la Klaus Iohannis şi-au făcut publice cheltuielile cu deplasările în străinătate şi a acuzat senatorii PSD şi PNL că secretizează cheltuielile cu excursiile în străinătate ale preşedintelui Iohannis.

„Am depus o lege care să facă lumină în cheltuielile publice, inclusiv escapadele globale ale preşedintelui Iohannis. De la PNL mă aşteptam să nu voteze împotriva liderului lor. Însă vedem un PSD care face scut în faţa lui Klaus Iohannis. Aşa de tare a băgat spaima în ei. Mai întâi legea s-a lovit de avizul negativ al lui Marcel Ciolacu. Acum de votul de la Senat. Au respins legea. Nu vor ca românii să ştie pe ce se duc banii lor”, a declarat deputatul USR Ionuţ Moşteanu, iniţiatorul legii.

De asemenea, în aceeaşi şedinţă de plen, senatorii PSD şi PNL au votat împotriva iniţiativei legislative depusă de senatoarea USR Silvia Dincă, prin care cheltuielile privind deplasările interne sau externe ale reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor de stat ar trebui publicate pe site-urile instituţiilor respective.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.