Celulele stem recoltate la naștere ar putea preveni leziunile cerebrale la copiii veniți pe lume foarte prematur

De-a lungul timpului, cercetătorii din întreaga lume au căutat modalități de a proteja sănătatea copiilor născuți prematur, în special în ceea ce privește riscul crescut de leziuni cerebrale și dizabilități care pot afecta viitorul acestor mici luptători. Recent, cercetătorii australieni au făcut un pas îndrăzneț în această direcție, desfășurând primele încercări de colectare a celulelor stem din sângele cordonului ombilical al copiilor născuți foarte prematur, care cu atât mai mult ar putea avea nevoie de astfel de intervenții în viitor, fiind predispuși riscului de leziuni cerebrale și dizabilități ulterioare.

Studiul a fost condus la Monash Children’s Hospital din Melbourne, Australia, și are ca scop utilizarea celulelor stem recoltate la naștere pentru protejarea și tratarea leziunilor creierului la copiii născuți foarte prematur, adică la 24-29 de săptămâni sau chiar mai devreme. Cercetătorii australieni subliniază că aceste celule stem au arătat potențial în tratarea leziunilor cerebrale neonatale în studii clinice incipiente. Cu toate acestea, până în prezent, ele nu au fost testate pe copiii născuți foarte prematur, care se confruntă cu cel mai mare risc de leziuni cerebrale și dizabilități în viitor.

Celulele stem sunt deja folosite cu succes în alte domenii ale medicinei, inclusiv în tratamentul afecțiunilor precum diabetul, accidentul vascular cerebral (AVC), Boala Parkinson, scleroza multiplă, fibroza pulmonară și multe altele. Aceste aplicații au fost studiate în cadrul a sute de studii clinice din întreaga lume, deschizând uși către noi terapii și tratamente inovatoare. ”Rezultatele studiului pot fi considerate esențiale pentru viitorul bebelușilor născuți extrem de prematur, în rândul cărora mortalitatea ajunge la 50%, iar pe termen lung sunt supuși unor riscuri suplimentare. Astfel de terapii sunt extrem de valoroase, iar dacă părinții optează pentru recoltarea placentei în totalitate, alături de sângele ombilical, copilul va avea cea mai mare cantitate de celule stem. Este o procedură simplă și nedureroasă, care poate fi efectuată la naștere, fără riscuri pentru mama și copilul său care parcurg deja o perioadă dificilă”, explică dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center. Potrivit specialistului, în România, celulele stem colectate la naștere au fost predominant utilizate în tratamentul copiilor diagnosticați cu afecțiuni precum tulburările de spectru autist, paralizie cerebrală sau anemie aplastică.

România se remarcă ca fiind una dintre puținele țări din Europa unde părinții pot alege să recolteze pentru bebelușul lor cea mai mare cantitate de celule stem disponibilă la naștere prin recoltarea întregului țesut placentar. Prin intermediul acestei proceduri simple, copiii născuți în România pot beneficia de numeroase unități de diferite tipuri de celule stem, cu potențial terapeutic în tratarea a peste 80 de boli grave și aflate în studiu continuu. Se preconizează că până în 2030, alte 40-50 de noi terapii celulare vor fi aprobate de către FDA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.