Sebastian Burduja, implicare totală. Ministrul Energiei anunţă proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro țării noastre!

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunţat că în 2027 ar trebui să intre primele molecule de gaz din Neptun Deep şi a menţionat că acesta este cel mai important zăcământ pe care România îl are.

Sebastian Burduja a precizat că acolo sunt între 100 şi 200 de miliarde de metri cubi şi ţara noastră îşi va dubla astfel producţia de gaze.

Burduja a fost întrebat despre miliardele de euro pe care România le pierde deoarece întârzie exploatarea gazelor din Marea Neagră.

“Avem un perimetru în Marea Neagră, exploatat de Black Sea Oil & Gas, companie americană. De acolo, în Sistemul Naţional de Transport intră cam un miliard de metri cubi pe an. Asta înseamnă 10% din tot ce produce România.  Şi intră, sunt o sursă importantă. Apoi, avem proiectul Neptun Deep. Decizia finală de investiţii în Neptun Deep s-a luat când aveam o săptămână, două de mandat şi OMW Petrom, respectiv RomGaz, partener 50% – 50%, au spus să începem proiectul, iar proiectul curge. Pe calendarul actual, în 2027, ar trebui să intre primele molecule de gaz din Neptun Deep. E cel mai important zăcământ pe care România îl are. Sunt între 100 şi, cine ştie, spre 200 de miliarde de metri cubi acolo, asta înseamnă că noi practic ne vom dubla producţia de gaze şi vom fi primul producător, cel mai important producător din Europa”, a afirmat Sebastian Burduja.

El a adăugat că din proiectul Neptun Deep va intra la bugetul de stat o sumă de peste 20 de miliarde de euro.
“Dacă v-amintiţi, acolo e o poveste şi cu Exxon. RomGaz şi-a asumat o decizie complicată, a plătit un miliard de dolari, a cumpărat…Gândiţi-vă că din proiectul Neptun Deep, apropo că vrem să accelerăm investiţiile, să exploatăm resursele, în condiţii corecte, sigur şi faţă de mediu, vorbim de peste 20 de miliarde de euro care vor intra la bugetul de stat, din redevenţe, din exploatarea acestei resurse.  Cred că pentru o investiţie de patru miliarde de euro, aşa cum e Neptun Deep, ambii parteneri în proiect au tot interesul ca lucrurile să se desfăşoară în calendarul asumat şi în 2027 să putem exploata acest gaz. Dar să ştiţi că nu e suficient să tragem acel gaz din Neptun Deep şi să-l ardem la aragaz”, a afirmat Sebastian Burduja.

El a precizat că România trebuie să aibă o strategie pentru valorificare acelui gaz. “România trebuie să aibă o strategie de ţară în care valorificăm acel gaz în industria farma, care e o industrie energofagă din perspectiva gazului, în industria îngrăşămintelor chimice. Sau dacă n-avem altă variantă, cel puţin să producem curent electric, cum e investiţia de la Mintia, care e cea mai mare centrală pe gaz din Europa, 1.700 MW, care a început şi care trebuie să fie gata în 2025, 2026 în două etape. Au început, sunt în grafic, au plătit turbina,  o turbină, iarăşi de un nivel record. Au plătit vreo 300 milioane de euro, dacă nu mă înşel deja pentru turbina de acolo. Deci nu cred că e vorba de un investor care pur şi simplu renunţă la 300 de milioane de euro. Va fi hotărât să pună în practică proiectul. Dar ultima variantă, ca să concluzionez, este exportul de gaz, aşa cum îl scoatem noi din Neptun Deep. Deci asta e ultima variantă”, a mai declarat Sebastian Burduja.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.