Amenzile rutiere cresc de anul viitor!

Amenzile rutiere ar putea crește anul viitor deoarece acestea sunt stabilite în funcție de salariul minim pe economie.

De anul viitor, se discută şi despre creşterea punctului de amendă. La 1 octombrie 2023, salariul minim pe economie a fost majorat cu 10%, ajungând la 3.300 de lei. Acest lucru înseamnă că, teoretic, odată cu majorarea salariului minim, amenzile rutiere vor crește.

Valoarea punctului de amendă a rămas plafonat la nivelul anului 2017, când salariul minim era 1.450 de lei, iar punctul de amendă reprezenta 10% din acesta.

Ei bine, se ia în calcul alinierea punctului de amendă la valoarea salariului minim, astfel că valoarea acestuia s-ar putea să ajungă la 330 de lei, mai mult decât dublu valorii din prezent.

Dacă sunteţi prinşi în trafic fără centura de siguranţă, veţi fi sancţionaţi cu 3 puncte de amendă şi dacă în prezent valoarea acesteia este de 435 de lei, de la anul s-ar putea să fie 990 de lei.

Mai mult vor plăti şoferii care vorbesc la telefon, respectiv, până la 2.600 de lei şi li se poate suspenda şi permisul pe 60 de zile, potrivit avocatnet.ro.

Pentru alte contravenţii mai grave, pe care poliţiştii le încadrează în clasa a 5-a de amenzi, adică aplicarea de 100 de puncte de amendă, valoarea acestuia poate ajunge şi la 33.000 de lei, adică undeva la 6.600 de euro, în multe cazuri cam cât valoarea maşinii.

Până la finalul acestui an, un punct de amendă rămâne la valoarea de 145 de lei, conform unei OUG din 2002.

Dacă Executivul va renunța însă la plafonarea punctului de amendă, acesta ar putea depăși dublul, ajungând la 330 de lei.

Această modificare ar conduce la o creștere semnificativă a amenzilor rutiere din 2024, având în vedere cele 5 clase de sancțiuni, fiecare având un interval specific de puncte-amendă și o valoare maximă asociată.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.