Maria Grapini susține, la Strasbourg, necesitatea producerii în UE a materiilor prime critice. Reducerea dependenței de țările terțe, o prioritate pentru eurodeputatul PUSL!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a reiterat, în plenul PE, necesitatea de a produce în UE materii prime critice, dar și includerea IMM-urilor în lanțul valoric care trebuie creat în UE.

“Nu cred că cineva poate totuși să conteste faptul că este nevoie să avem în Spațiul UE materii prime critice, să producem, să nu mai depindem de țările terțe. Să avem, totodată, materii prime pentru sectoare importante precum agricultura, sănătatea, construcțiile și chiar apărarea. Pe lângă creșterea cererii de materii prime, există o problemă cu specialiștii, acolo unde avem un deficit. Spre exemplu, doar în domeniul electromobilității, până în anul 2030, acesta este de 1,2 milioane și, în context, trebuie să investim aici, să facem atractivă specialitatea legată de materiile prime critice. Și mai este nevoie să se acționeze urgent pentru că acest lanț valoric să fie creat aici, în UE!”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, actualul Regulament va juca un rol important, inclusiv în privința susținerii strategiei de reindustrializare a Uniunii Europene.

Este foarte important, a mai spus europarlamentarul umanist, să fie îmbunătățită reciclarea, concomitent cu reducerea și chiar, dacă este posibil, cu eliminarea dependenței directe sau indirecte de țările terțe.

Totodată,  deși a salutat propunerea de înființare a Comitetului European pentru materii critice, Maria Grapini a avertizat că acest pas nu este suficient pentru rezolvarea acestei situații delicate.

“Este important ca acest Comitet să și funcționeze eficient și aș dori, de asemenea, ca Parlamentul European să nu mai fie doar observator, ci membru în acest Comitet. Apreciez că există și un subgrup, care are rolul de a pune accent pe implicarea IMM-urilor, dar mă tem să nu se întâmple ca în cazul Directivei pe achiziții, unde IMM-urile au fost implicate doar teoretic. Așa că trebuie să acționăm ferm  pentru susținerea IMM-urilor”, a conchis europarlamentarul umanist.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.