Tineri români se antrenează ca să devină realmente cetățeni internaționali

Câți dintre noi au auzit de ONU? Mulți! Câți dintre noi știm ce înseamnă ONU și cu ce se ocupă? Foarte puțini. Spunem că ne dorim pentru copiii noștri să aibă  mai mult decât am avut sau avem noi. Mai ales când vorbim despre educația lor, ne dorim tot ce este mai bun pentru ei.

Un grup de liceeni români organizează BrașovMUN 2024, la Brașov în perioada 5-7 aprilie 2024. MUN este un acronim de la Model United Nations. Liceenii sunt din Brașov, Galați și Bacău, iar evenimentul în sine este o simulare a unei dezbateri din cadrul unei întâlniri a Națiunilor Unite. Totul se desfășoară în limba engleză și conform procedurilor ONU. Este oarecum un antrenament al acestor tineri pentru a înțelege cum funcționează acest organism internațional. Este șansa lor să învețe cum pot folosi pârghiile puse la dispoziție de ONU pentru a aduce în lume schimbările în care ei cred.

Ne-am propus să dezvoltăm un cadru diplomatic în limba engleză în care elevii de liceu din România să se implice civic și să propună soluții de dezvoltare pentru probleme de nivel internațional cu care întreaga lume se confruntă. În cadrul acestei activități elevii vor avea oportunitatea de a impersona un diplomat și de a face parte dintr-un comitet, reprezentând o națiune a cărei poziție trebuie respectată pe întreaga durată a dezbaterii. Scopul este de a colabora cu celelalte națiuni prezente pentru a găsi soluții viabile și benefice de lungă durată. BrașovMUN 2024 va fi compus din 4 comitete, fiecare vizând o altă problemă de dezbatere: Comitet de Criză; Comitet Social, Cultural și Umanitar; Biroul ONU pentru Crimă și Droguri; Comisia specială de politică și de decolonizare.

Totodată, conferința are drept scop cultivarea unei atitudini critice, logice și raționale în rândul tinerilor și conştientizarea interesului față de lume, prin înţelegerea informată a realităţilor sociale, susținerea dialogului și dezbaterea argumentată. Acestea pot constitui o modalitate de identificare și de rezolvare a unor probleme de interes la nivel internațional.

Ne adresăm liceenilor din România, respectiv tinerilor cu vârsta între 15 și 19 ani, și ne așteptăm să fie în jur de 120 de participanți.”, a declarat Cosmin Tanasă, președintele comitetului de organizare.

Organizatorii au nevoie de sprijin financiar, respectiv de suma de 20.000 lei. Alături de ei se află Asociația Brașovul Altfel, care a deschis un cont special pentru donațiile aferente acestui eveniment: RO29 BREL 0002 0036 9740 0109.

Prima dată când mi-au spus despre acest eveniment am înțeles foarte puțin despre ce înseamnă, dar mi-a fost clar că acești tineri mimează o organizație, respectiv experiență internațională. Noi, românii, “abia” ce am ieșit din comunism, o perioadă de câteva decenii în care am fost rupți de restul lumii. Cei care au trăit acele vremuri știu exact cum este. Acești tineri, care sunt născuți după anul 2000, nu au prins nici măcar “inerția” comunismului, cea dintre 1990 și 2000. Ei sunt născuți ca cetățeni europeni, implicit cetățeni ai lumii. Aceasta au primit-o oarecum la naștere, dar acum mai rămâne ca ei să învețe să folosească instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a schimba lumea. Toți am auzit de ONU, dar puțini știm ce se întâmplă acolo de fapt și foarte puțini știm și cum funcționează această organizație.

Ca o paranteză, zilele trecute aveam o întâlnire online cu comitetul de organizare și i-am rugat să îmi spună pe ce cheltuie ei banii, în ideea de a încerca să găsim sponsorizări. Pe lângă produsele care erau de așteptat, gen cafea, covrigi, mall, etc… m-au impresionat plăcut când mi-au spus CĂRȚI. I-am întrebat dacă este vorba despre cărțile tip manual de la școală și mi-au spus că nu. Parte dintre ei, fiind acasă, au luat de pe birou un teanc de cărți și l-au adus în cadru. Tinerii aceștia chiar citesc și se informează din surse sănătoase!!! Era o vorbă, pe care noi, cei cu mai multă experiență de viață, o cunoaștem: Viitorul sună bine!

 Vă invit să dăm o șansă la educație acestor tineri minunați și să faceți o donație în contul RO29 BREL 0002 0036 9740 0109, deschis de Asociația Brașovul Altfel pentru ei. Orice sumă este binevenită. Totalul este 20.000 lei, ceea ce este o nimica toată pentru noi, cei mari și mulți. Doamne ajută-ne să putem oferi copiilor noștri o educație sănătoasă pentru un viitor mai bun!”, a declarat Radu-Valentin Paul, președintele Asociației Brașovul Altfel.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.