Ziua Brâncuși, a treia ediție, la Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti invită publicul iubitor de Artă și Cultură sâmbătă, 17 februarie 2024, începând cu orele 19:00, la cea de-a III-a Ediție a evenimentului Ziua Brâncuși. Evenimentul face parte din Programul – Sărbători Naționale care are ca scop promovarea valorilor, istoriei, identității naționale și personalităților culturale și istorice, care prin contribuția lor semnificativă au adus un aport important la consolidarea și îmbogățirea moștenirii noastre culturale.

Ziua Constantin Brâncuși este sărbătorită  în fiecare an la data de 19 februarie, când este comemorată ziua nașterii marelui sculptor român, evenimentul fiind celebrat din anul 2015 când a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși drept zi de Sărbătoare națională.

Așadar, la împlinirea a 148 de ani de la nașterea marelui Constantin Brâncuși, una dintre cele mai importante personalități românești din domeniul Artei, Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită să celebrăm acest important eveniment bucurându-vă de un Recital extraordinar de Poezie și Muzică, susținut de actorii Rodica Mandache și Cezar Antal. Recitalul „Brâncuși… pur și simplu” va fi urmat de proiecția filmului „Constantin Brâncuși – Coloana sau lecția despre infinit”, documentar realizat de Laurențiu Damian în anul 2001.

Actrița Rodica Mandache s-a născut la 13 aprilie 1943, la Iaşi, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964). Şi-a început activitatea profesională ca actriţă jucând pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, fostul ”Giuleşti”. Și-a afirmat talentul în zeci de roluri pe scena Teatrului Odeon, între care amintim: Domnişoara Macri cea mică în ”Trei generaţii” de Lucia Demetrius, regia Dinu Cernescu; Blanche DuBois în ”Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu; Coana Moaşă Spiritista în ”C.F.R. – Cometa, Copilul şi Căţelul” după texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija; Mary Desti în ”Când Isadora dansa” de Martin Sherman, regia Răzvan Mazilu; Vulpea în ”Micul Prinţ” după Antoine de Saint-Exupery, regia Carmen Lidia Vidu; Fulg de nea în ”Aventurile lui Habarnam” după Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Charlotta Ivanovna în ”Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Sorin Militaru; actor ambulant în Arden din ”Feversham dureroasa şi adevărata tragedie a domnului Arden din Feversham”, autor englez anonim din secolul XVI, regia Dragoş Galgoţiu; Zinaida în ”Ivan cel Groaznic” de Bulgakov, regia Beatrice Bleonţ; Ea în ”Vorbeşte-mi ca ploaia şi lasă-mă să te ascult” de Tennessee Williams, regia Răzvan Mazilu; Aristiţa Romanescu în ”Şi totuşi Eminescu” de Ion Nicolescu, regia Tudor Mărăscu; Miţa, Didina, Ziţa, Veta, Eftimia, Zoe în ”Doamnele domnului Caragiale” one woman show, regia Tudor Mărăscu; Kote în ”Woyzeck” de Georg Buchner, regia Alexa Visarion; Ziţa în ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Alexa Visarion; Alia în ”Serenadă târzie” de Alexei Arbuzov, regia Geta Vlad; Silvelle în ”Romanţioşii” de Edmond Rostand, regia Geta Vlad; Barmaniţa în Hotel „Zodia Gemenilor” de Valentin Munteanu, regia Tudor Mărăscu; Eleva în ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Geta Vlad; Neda în ”Liola” de Luigi Pirandello, regia V. Al. Toscani; Polia în ”Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, regia Geta Vlad; Trina în ”Comedie cu olteni” de Gheorghe Vlad, regia Geta Vlad; Anais în ”Pălăria florentină” de E. Labiche, regia Lucian Giurchescu.

Actorul Antal Cezar Alexandru A studiat vioara timp de șase ani în școala generală, în cadrul Liceului de Artă Octav Băncilă Iași, și a absolvit Liceul Pedagogic Vasile Lupu din Iași. Este licențiat al Universității de Arte George Enescu Iași, Facultatea de Teatru. Între anii 2000 – 2015 a fost actor angajat al Teatrului Tineretului Piatra Neamț. Începând cu anul 2015 este actor angajat al Teatrului Odeon București. Pe lângă nenumarate roluri în teatru și film, Cezar Antal și-a cultivat pasiunea pentru muzică, dobândită în anii copilăriei. A continuat să studieze vioara individual, acesteia adăugându-i-se treptat și alte instrumente muzicale: chitara, pian, trompeta, erhu, EWI etc. Îmbinând muzica și teatrul, Cezar Antal semnează muzică pentru mai multe spectacole, colaborând astfel cu regizori români și în calitate de compozitor. Cezar Antal este membu al UCMR-ADA. A inventat o tehnică de compoziție pe care a numit-o alternoctație, tehnică pe care urmează să o dezvolte in lucrările sale viitoare. De asemenea Cezar Antal a demarat și o serie de proiecte muzicale personale, unele dintre ele în mediul online (soundcloud.com), proiecte ce urmează să fie aduse la cunoștința publicului.

Conceptul evenimentului „Ziua Brâncuși” la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a III-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon de pe bilet.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Oana spune

    Buna ziua,

    Titlul dumneavoastra este gresit.
    Pe afis este editia a III-a, la fel si in text, iar in titlu apare editia a doua…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.