Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Odesa se va desfășura la București
Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Odesa, devenit itinerant din cauza războiului din Ucraina, se va desfăşura, de joi până duminică, la Bucureşti, în program fiind incluse peste 20 de evenimente – recitaluri poetice, dezbateri, proiecţii de filme şi momente muzicale.
„Găzduită la sediul Goethe-Institut Bucureşti (Calea Dorobanţi 32), ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Odesa debutează joi, de la ora 17,00, cu un mesaj din partea celor doi fondatori ai proiectului, managerii culturali Ulrich Schreiber (Germania) şi Hans Ruprecht (Elveţia), urmat de un mesaj din partea Laurei Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din Bucureşti şi preşedintele EUNIC România, instituţia sub umbrela căreia se desfăşoară proiectul”, transmit de organizatori, potrivit unui comunicat remis miercuri.
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Igor Prokopchuk, s-a alăturat organizatorilor şi va saluta publicul prezent la evenimentul de deschidere.
În aşteptarea venirii la Bucureşti, o parte dintre scriitori invitaţi la ediţia din acest an a festivalului le-au transmis gândurile lor iubitorilor de literatură din România.
„Cred că fiecare întâlnire internaţională a scriitorilor este o bună ocazie de a face schimb de idei despre literatură şi politică. Sper că ne putem asculta activ unii pe alţii. Dacă credem că literatura este un instrument universal de înţelegere, putem să o folosim pentru discuţii, nu pentru luptă”, a afirmat scriitorul ucrainean Vasîl Mahno – poet, eseist şi traducător, care investighează în cărţile sale conceptele de patrie şi memorie, reflectând trecutul polifonic al locului său de origine.
Potrivit lui Mahno, „dacă vine războiul peste ei în ţara lor natală, scriitorii trebuie să se transforme în apărătorii ei, atunci când ţara le este atacată cu brutalitate”. „Acesta este motivul pentru care mulţi scriitori ucraineni scriu literatură şi eseuri despre război şi participă la festivaluri internaţionale. Mulţi dintre ei servesc în armată şi luptă pe fronturi. În această perioadă, literatura devine o portavoce a acestor timpuri, pentru că trebuie să se facă auzită”, a completat el.