Eurodeputatul Maria Grapini susține legea pentru reducerea risipei alimentare: Deși avem printre cele mai mici salarii și pensii din UE, există o risipă alimentară destul de mare!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, susține ca legile trebuie aplicate corect, în toate domeniile, inclusiv în ceea ce privește reducerea risipei de alimente!

„Eu, în 2004, ca manager de firmă, am avut un stagiu în America și am văzut firme care valorificau partea din mâncare care nu se consuma în restaurante, piețe etc. Le puneau în casolete și le dădeau oamenilor străzii sau celor care aveau venituri mici. Din păcate, la noi, în România, nu există această cultură. Ceea ce este însă paradoxal în România este că, în ciuda faptului că avem printre cele mai mici salarii și pensii din UE, extrem de mici față de asigurarea coșului zilnic necesar, există o risipă alimentară destul de mare!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Acest aspect, a mai spus Maria Grapini, ne arată că societatea s-a polarizat, excesul de mâncare fiind aruncat, în special, de cei cu venituri peste medie. În niciun caz nu face acest lucru, a exemplificat europarlamentarul, o pensionară care își numără, înainte de cumpărăruri, în piață, ultimii bănuți.

Potrivit eurodeputatului Grapini, legea pentru reducerea risipei alimentare trebuie aplicată corect.

„Noi, în România, avem o problemă în sensul în care legile nu sunt aplicate riguros. Sunt persoane pe care nu le interesează că-și aruncă, dacă pot spune așa, banii! Pe mine părinții mei mă învățau că asta înseamnă că aceste persoane au câștigat banii prea ușor. Trebuie să existe reguli clare în societate pentru că democrația nu înseamnă haos, ci ordine socială. Cea mai mare problemă este generată de faptul că nu funcționează nici aplicarea legilor și nici sancțiunile pentru neaplicarea acestora!”, a conchis Maria Grapini.

Consumatorii vor beneficia de preţuri reduse la alimente, înainte de data expirării, şi organizaţiile neguvernamentale vor putea să primească mai uşor alimente care nu au grad mare de perisabilitate, potrivit legii pentru reducerea risipei alimentare, act normativ care a fost promulgat recent de preşedintele Klaus Iohannis.

Noul act normativ, care modifică legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.