Căminele Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca vor fi dotate cu panouri fotovoltaice
Căminele Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca îşi vor putea produce o parte din energia electrică de care au nevoie cu ajutorul panourilor voltaice care vor fi montate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană câştigat de instituţia clujeană de învăţământ superior, în valoare de 6,5 milioane de lei.
„Proiectul este finanţat de Ministerul Energiei (ME) în calitatea sa de autoritate naţională de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare (MEFM) şi prevede creşterea eficienţei energetice prin realizarea de capacitaţi de producere energie regenerabilă pentru autoconsum la cantină şi căminele UBB din campusul universitar Haşdeu”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de UBB.
Potrivit sursei citate, proiectul prevede realizarea unui parc fotovoltaic nou de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de 1.02245 MW şi un factor de capacitate de 13.02%, pe clădirile UBB cu o suprafaţă totală de 12.593 mp; generarea de beneficii de mediu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 713,7814 tone CO2 anual în medie pe durata de viaţă a investiţiei (20 ani), promovarea resurselor regenerabile; obţinerea unei producţii totale de energie electrică din surse solare de 23,330.00 MWh în medie pe durata de viaţă a investiţiei (20 ani) şi obţinerea unei producţii medii de energie electrică din surse solare de 1,166.50 MwH /an.
„Acest proiect vine să reconfirme, dacă mai era nevoie, importanţa pe care noi o acordăm constant studenţilor, implicării în comunitate şi protecţiei mediului. UBB şi-a asumat de câţiva ani programul strategic ‘UBB Goes Green’, o direcţie cheie privind dezvoltarea sustenabilă, intrând într-o adevărată ‘paradigmă verde’, ceea ce a dus şi la organizarea în UBB a Catedrei UNESCO în Schimbări Climatice şi Dezvoltare Durabilă”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, citat în comunicat.