Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia cerului și furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete!

Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia cerului, furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete, a anunţat marţi seara preşedintele Volodimir Zelenski, manifestându-şi din nou nemulţumirea că Ucraina nu a beneficiat de acelaşi sprijin ca Israelul în cazul atacului iranian de peste weekend.

Pe de altă parte, liderul de la Kiev i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, care a fost în vizită în China, pentru eforturile diplomatice depuse, subliniind că Beijingul poate contribui la o „pace justă” pentru Ucraina.

„Lucrăm în fiecare zi, fără nicio pauză, pentru oportunităţi mai mari în relaţiile cu partenerii. Lucrăm pentru a obţine mai mult ajutor real. Lucrăm pentru a obţine o adevărată egalitate în apărarea împotriva terorii, atunci când aceleaşi reguli, cu adevărat egale, se aplică pentru noi aici, în Ucraina, în Europa şi în alte părţi ale lumii, atunci când ne confruntăm cu aceleaşi manifestări de teroare, cu aceleaşi atacuri cu rachete şi drone. Am auzit multe în ultimele două zile. Conflicte diferite – aici în Europa şi în Orientul Mijlociu – niveluri diferite de ameninţare, spaţii aeriene diferite. Deşi, „piesele de şah” şi balistica sunt aceleaşi… Ameninţări diferite de escaladare. Dar sunt vieţile umane diferite, au oamenii o demnitate diferită? Nu. Noi preţuim fiecare viaţă în mod egal. Trebuie să o preţuim. Trebuie să le protejăm de teroare la acelaşi nivel”, a spus Zelenski în discursul său video de marţi seară.

El a anunţat în context că Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia antiaeriană, furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea mobilizării împotriva invaziei ruse, un text controversat din cauza dispariţiei în ultimul moment a unei clauze care prevedea o demobilizare a militarilor după 36 de luni şi care înăspreşte pedepsele refractarilor, relatează AFP.

Potrivit unei note publicate pe site-ul Radei (Parlamentul ucrainean), textul i-a fost prezentat marţi şefului statului, care l-a promulgat.

Ucraina – care se confruntă cu o penurie de militari voluntari – a lucrat la acest text timp de multe luni, pătate de controverse după mai bine de doi ani de război împotriva invadatorului rus, soldat cu zeci de mii de morţi.

La 11 aprilie, Parlamentul ucrainean a adoptat acest proiect de lege cu 283 de voturi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.