Zeci de mii de cazuri de tuse convulsivă, raportate în țările UE
Aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă au fost raportate de țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European în primul trimestru al anului 2024. Numărul cazurilor este de 10 ori mai mare decât în fiecare dintre cei doi ani anteriori. Medicii numesc această boală „tusea de 100 de zile” și nu se feresc să vorbească despre o epidemie.
Tusea de 100 de zile a provocat, deja, de la începutul anului, 11 decese în rândul sugarilor și opt în rândul adulților mai în vârstă. Medicii susțin că nu mai e mult până la o epidemie mortală.
Cazurile de tuse convulsivă s-au triplat în Marea Britanie, iar experții recomandă vaccinarea femeilor însărcinate și a copiilor. În această țară, cazurile de tuse convulsivă ar putea atinge, anul acesta, un maxim al ultimilor 40 de ani, au avertizat experții. Între iulie și sfârșitul lunii noiembrie au fost înregistrate 716 cazuri de tuse convulsivă, în creștere cu 230% comparativ cu anul trecut, potrivit datelor Agenției pentru Siguranță Medicală din Marea Britanie (UKHSA).
În primele trei luni ale anului 2024, au existat deja la fel de multe cazuri ca într-un an mediu între 2012 și 2019. Agenția a precizat că o mare parte din populație a ratat creșterea naturală a imunității împotriva tusei convulsive, deoarece nu a fost expusă la aceasta în timpul pandemiei.
Tusea convulsivă este o infecție bacteriană a plămânilor și a căilor respiratorii. Este vorba de un acces de tuse cronică repetată, pe care oamenii o pot resimți ca pe o luptă pentru a inspira din nou. În mod normal, ea nu pune viața în pericol. Potrivit ECDC, se așteaptă epidemii mai mari de tuse convulsivă la fiecare 3-5 ani. Circulația tusei convulsive a fost foarte scăzută în timpul pandemiei și a restricțiilor de circulație aferente. Totuși, cifrele sunt încă ridicate din punct de vedere istoric.
„Este esențial să ne amintim de viețile care sunt în joc, în special cele ale micuților noștri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit a fi sigure și eficiente”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammo.