Eugen Tomac, eurodeputatul care a declarat război dezinformării. Liderul PMP a elaborat și distribuit românilor, în campania pentru PE, un Ghid practic de detectare a știrilor false intitulat “Cod roșu de dezinformare!”

Liderul PMP, Eugen Tomac, candidat pe listele Alianței Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie, este unul dintre cei mai vocali deputați europeni în privința dezinformării, văzută de Tomac, ca o armă pe care Vladimir Putin o folosește pentru slăbirea democrației, prin alimentarea neîncrederii față de UE.

Astfel, Eugen Tomac a punctat că este necesară înființarea unui portofoliu pentru combaterea dezinformării în viitoarea Comisie Europeană.

Am atenționat şi am solicitat de nenumărate ori în plenul Parlamentului European măsuri concrete şi dure pentru combaterea acestui fenomen. Europa nu îşi permite să piardă controlul. Dezinformarea nu mai este, astăzi, doar o amenințare, este o realitate! În prezent legislația este foarte fragilă în toate statele membre și pentru a combate dezinformarea și pentru a opri acest val de ură împotriva Uniunii Europene, alimentată de politicienii care servesc exclusiv intereselor Kremlinului, avem nevoie de un asemenea portofoliu”, a precizat Eugen Tomac.

Liderul PMP a atras, în numeroase rânduri, atenția că aceste instrumente de dezinformare, parte a „caracatiței dezinformării rusești”, sunt folosite „cu foarte multă ușurință” de către forțele politice extremiste, în timp ce statele membre ale UE se uită „neputincioase” pentru că nu au instrumente prin care să reacționeze imediat.

În aceste condiții, candidatul PMP pe listele Alianței Dreapta Unită la viitoarele alegeri europarlamentare a elaborat, prezentat și distribuit românilor, un Ghid practic de detectare a știlor false intitulat “Cod roșu de dezinformare!”, a cărei menire este recunoașterea și combaterea știrilor false.

Potrivit ghidului elaborat de Eugen Tomac, noul ecosistem informațional, generează o serie de amenințări dezinformare, cenzură, invadarea vieții private, creșterea pieței de arme digitale, cyberspionaj.

Informare vs dezinformare

 A fi informat înseamnă a avea informații factuale, corecte și sigure despre un anumit subiect. Dezinformarea este o acțiune planificată, în care informații corecte sunt amestecate cu informații false, inexacte sau înșelătoare, concepute, prezentate și promovate pentru a manipula opinia publică în scopuri politice sau pentru a obține profit. Dezinformarea este despre manipularea informației.

Propagandă

Încercarea deliberată, sistematică de a influența percepții, a manipula cunoștințe sau comportamente pentru a determin opinia publică să aibă anumite opinii politice, să susțină un guvern, un partid sau un politician.

Intoxicare

Furnizarea de informații eronate către adversar pentru a-l face să ia decizii avantajoase pentru el și favorabile pentru cel ce o inițiază.

Dezinformare

 Manipularea opiniei publice în scopuri politice sau pentru a obține profit folosind informații corecte amestecate cu informații false, inexacte sau înșelătoare, create în mod deliberat.

 Știri false (fake news)

 Știri produse artificial, ce mimează caracteristicile știrilor de încredere din mas-media, dar care sunt create cu intenția de a induce în eroare.

 Cine și de ce încearcă să vă păcălească pe internet?

 Site-uri cu conținut viral, criminalitate cibernetică, agenți străini, actori cu program ideologic și oameni obișnuiți!

Cum acționează știrile false?

Cu ajutorul tehnicilor de manipulare creează emoții puternice, reacții viscerale, cazuri excepționale prezentate ca regulă. Mesaj antisistem, crearea de frici și resentimete, ptresiunea grupului, ironia folosită pentru anihilare, conflict între generații și presiunea grupului.

Cum devin zvonurile credibile?

Tipologia zvonurilor: instigatorul (cel care are un interes specific), liderul de opinie (cel care vrea să-și conserve statutul, va rezona cu preconcepțiile publicului), oportunistul (profită pentru a-și apăra propriile interese), receptorii pasivi (declară că zvonul nu i-a convins, dar o urmă de îndoială li s-a strecurat în suflet), rezistenții (cei care combat zvonul) și apostolii (cei care cred sincer și încearcă să-i convingă și pe alții)

„Combaterea dezinformării depinde de fiecare dintre noi și trebuie să fie un efort comun și coordonat. Toți actorii relevanți trebuie să fie implicați- de la instituții la platforme sociale, mass-media etc. Dezinformarea poate reprezenta un pericol la adresa democrației și a securității naționale a unui stat”, a menționat Eugen Tomac.

Comandat de PMP- Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forta Dreptei. Executat de SC Apostrof Media SRL. CUI mandatar financiar coordonator: 41240004

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.