Avertisment pentru turiștii români care vor merge în Grecia. Autoritățile grecești anunță o vară plină de călduri sufocante și incendii!

După ce a fost afectată de incendii devastatoare și de un val de căldură fără precedent în 2023, urmată de cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată, Grecia se pregătește acum pentru o „vară foarte dificilă” în ceea ce privește incendiile forestiere. 

Ministrul pentru Crize Climatice și Protecție Civilă, Vassilis Kikilias, a declarat într-un interviu pentru AFP: „Nimeni nu poate prezice cu exactitate cu ce condiții meteorologice ne vom confrunta. Dar, oricare ar fi ele, va trebui să luptăm din greu”.

În ciuda faptului că peste 30% din Grecia este acoperită de păduri, conform Băncii Mondiale, anul 2023 a văzut peste 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole mistuite de flăcări și peste 20 de vieți pierdute. În iulie anul trecut, în timpul unui val de căldură de două săptămâni, cel mai lung înregistrat vreodată în țară, Grecia a organizat cea mai mare operațiune de evacuare din istoria sa, cu 20.000 de persoane, majoritatea turiști, evacuate din insula Rodos. Temperaturile au atins 46 de grade la Gythion, în peninsula Peloponez.

În mod obișnuit afectată de valuri de căldură în timpul verii, Grecia a experimentat „cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată”, potrivit lui Costas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Național din Atena.

În prima săptămână din iunie, temperaturile au atins deja recorduri locale de 39,3°C. „În anii în care temperaturile sunt ridicate, ceea ce înseamnă și secetă, avem incendii uriașe”, spune Lagouvardos. În august anul trecut, un incendiu major în parcul național Dadia, aproape de granița cu Turcia, a fost considerat cel mai distructiv din istoria UE. Anul acesta, la sfârșitul lunii martie, un incendiu a izbucnit la peste 1.000 de metri altitudine în munții Pieria.

Costas Lagouvardos consideră acest fenomen „un semnal de alarmă major”. Potrivit lui Nikolaos Roumeliotis, adjunctul șefului pompierilor, chiar și localnicii au fost surprinși de rapiditatea cu care focul s-a extins pe pante acoperite de zăpadă.

Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) subliniază că această creștere a temperaturilor cauzată de emisiile de combustibili fosili prelungește sezonul incendiilor și mărește suprafața arsă. Theodore Giannaros, meteorolog specializat în incendii la Observatorul din Atena, avertizează că ne îndreptăm spre o climă mai caldă și mai uscată, cu ecosisteme din ce în ce mai vulnerabile la incendii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.