România se pregătește să introducă taxa pe kilometru de autostradă!
România se pregătește să implementeze un nou sistem de taxare pentru utilizarea autostrăzilor, similar celor din alte țări europene. Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunțat că o companie a câștigat licitația pentru implementarea sistemului electronic de tarifare.
„Astăzi a fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”, a declarat directorul CNAIR.
Vodafone România SA a fost singura companie care a depus o ofertă pentru acest contract, în valoare de până la 224,68 milioane de lei (fără TVA). Finanțarea va fi asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul are o durată de 84 de luni, din care 24 de luni sunt destinate dezvoltării și implementării soluției informatice și furnizării echipamentelor și programelor necesare.
Cristian Pistol a explicat că noile tarife vor alinia România la cerințele europene și se vor aplica atât autoturismelor, cât și autobuzelor, autocarelor și autovehiculelor de transport marfă. „În mod concret, șoferii vor plăti o rovinietă în funcție de kilometrii parcurși și de norma de poluare a vehiculului pe drumurile din România”, a adăugat el, potrivit Ziarulunirea.
Noul sistem de tarifare va include două moduri: unul bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare și autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone, și altul bazat pe distanța parcursă (distance-based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA > 3,5 tone.
„Prin această investiție, dorim să construim un nou sistem informatic integrat pentru gestionarea tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere, conform prevederilor Uniunii Europene,” a precizat Cristian Pistol.
Implementarea acestui sistem electronic de tarifare marchează un pas important pentru alinierea României la standardele europene și pentru gestionarea eficientă a infrastructurii rutiere. Autoritățile speră că noul sistem va aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește întreținerea și modernizarea drumurilor naționale, oferind în același timp un mijloc echitabil de taxare a utilizatorilor drumurilor.