Orchestra de Stat din Salonic concertează în premieră în România, la Ateneul Român

Orchestra de Stat din Salonic concertează în premieră în România, pe 29 iunie, în Gala de închidere a  Athenaeum Summer Festival, eveniment organizat de Filarmonica George Enescu, la Ateneul Român, între 20 iunie și 29 iunie 2024. Programul cuprinde lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski și Harilaos Perpessas, iar biletele au fost puse în vânzare aici.

Solistă este marea violonistă bulgară Liya Petrova, câștigătoare a Premiului I la Concursul Internațional deVioară „Carl Nielsen” din 2016, care a fost premiată pentru „virtuozitatea sa fără efort” (The Strad), „varietateatonală excepțională” (Gramophone) și „sunetul superb, matur și plăcut, precum și frazele sale maiestuos deample” (The Times).

Orchestra de Stat din Salonic este condusă de maestrul Yannis Pouspourikas. Născut la Marsilia, Pouspourikas a studiat la Conservatorul Superior din Geneva și apoi la Opera din Zürich, unde i s-a acordat în unanimitate Premiul I pentru dirijat, ulterior construindu-şi o carieră bogată la nivel internațional. Între 2002 – 2004, a ocupat funcţia de dirijor asistent la Opera Naţională din Paris, iar în 2004 a fost numit dirijor în rezidenţă al Orchestrei Naţionale din Lyon.  În 2008 a fost numit director muzical al Teatrului de Operă şi Balet din Flandra. În stagiunea 2020-2021 a evoluat frecvent la Theater Erfurt şi a fost numit dirijor al Orchestrei Simfonice din Biel Solothurn, iar începând cu stagiunea 2022-2023 ocupă funcţia de director muzical al Orchestrei Teatrului Biel Solothurn (TOBS).

Programul începe cu legendarul Concert pentru vioară de Ceaikovski, o lucrare captivantă, ale cărei frumusețe melodică, ingeniozitate armonică și bogăție orchestrală au cucerit încă de la prima audiţie, și se încheie cu inedita şi monumentala Simfonie “Christus”,  de Harilaos Perpessas, a cărei premieră a avut loc în 1950 la Carnegie Hall din New York, cu Orchestra Filarmonicii din New York şi marele dirijor Dimitris Mitropoulos. Dimensiunea programatică a lucrării se manifestă în fiecare secţiune, prin titluri sau pasaje extinse, extrase din Apocalipsa lui Ioan, Christos din titlul general fiind Iisus din a Doua Venire.

Participarea Orchestrei de Stat din Salonic la Athenaeum Summer Festival are loc în cadrul acțiunilorproiectului „Acțiuni de extroversie și internaționalizare a Orchestrei de Stat din Salonic”, finanțat de UniuneaEuropeană prin programul „Grecia 2.0 – Plan Național de Redresare și Reziliență”.

Filarmonica George Enescu organizează în perioada 20 iunie – 29 iunie 2024 cea de-a treia ediție a Athenaeum Summer Festival, un festival care-și propune să creeze sunetul verii la Ateneul Român, cu lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică veche, în concerte care vor avea loc atât în Sala mare a Ateneului, cât şi în aer liber. Toate evenimentele muzicale din cadrul Athenaeum Summer Festivalîncep la ora 19.00. Programul complet al Festivalului poate fi găsit pe site-ul Filarmonicii George Enescu – la acest link.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.