Celulele stem din placentă pot scădea tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială afectează peste 48% din populația adultă din România!

O echipă de cercetători australieni a făcut o descoperire remarcabilă în domeniul medicinei regenerative, demonstrând că celulele recoltate la naștere din placentă ar putea avea beneficii terapeutice semnificative pentru pacienții care suferă de hipertensiune arterială. Mai exact, aceste celule au fost capabile să reducă inflamația și să prevină deteriorarea cognitivă.

Studiile recente publicate de cercetătorii  La Trobe University și Hudson Institute au arătat că celulele stem din placentă pot avea efecte benefice atât în recuperarea după un accident vascular cerebral, cât și în managementul hipertensiunii arteriale. „Cercetătorii australieni au reușit să arate faptul că celulele din placentă reduc inflamația în vasele de sânge, dar și protejează împotriva deteriorării cognitive cauzate de hipertensiune„, explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center. ”Prin utilizarea celulelor stem din placentă,  această terapie oferă speranță pentru milioane de pacienți din întreaga lume. În România, unde prevalența hipertensiunii este alarmantă, aceste avansuri medicale sunt deosebit de relevante și așteptate cu nerăbdare”, a adăugat acesta.

Hipertensiunea arterială, un diagnostic care în România afectează peste 48% din populația între 30 şi 79 de ani, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este principalul factor de risc pentru accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord și este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară. Pe termen lung, hipertensiunea provoacă inflamații în artere și poate conduce la demență vasculară. În timp ce medicamentele pot reduce tensiunea arterială, celulele stem din placentă ar putea viza direct inflamația din artere cauzată de hipertensiune, reducând astfel riscurile asociate bolilor cardiovasculare și deteriorării cognitive.

Până în prezent, studiile clinice sugerează că boli precum diabetul, accidentul vascular cerebral (AVC), boala Parkinson, scleroza multiplă, fibroza pulmonară și multe altele pot fi tratate eficient prin utilizarea celulelor stem din placentă”, a adăugat Dr. Bogdan Coltor.

La nivel global, există deja  protocoale standardizate pentru utilizarea celulelor stem hematopoietice recoltate la naștere în tratarea a peste 80 de afecțiuni. Acestea includ diverse tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom și tulburări metabolice, demonstrând potențialul vast al acestor celule în medicina regenerativă. România este una dintre puținele țări europene care oferă părinților opțiunea de a recolta cea mai mare cantitate de celule stem disponibile la naștere, prin recoltarea întregului țesut placentar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.