ANAF a transmis 15.000 de notificări automate restanțierilor. Amenzile ajung până la 5.000 de lei!
ANAF implementează un mecanism de notificare automată a contribuabililor care nu au depus Fişierul Standard de Control Fiscal. Peste 15.000 de notificări, transmise în 20 august celor care fie nu au depus, fie au depus parţial sau incorect documentul.
ANAF anunţă că implementează un mecanism de notificare automată a contribuabililor care au omis depunerea Fişierului Standard de Control Fiscal (SAF-T). Acesta este un fişier în format electronic, standardizat internaţional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la contribuabili către autorităţile fiscale. În cursul zilei de marți, 20 august, au fost transmise 15.023 de notificări, ce vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parţial sau incorect acest document.
”Odată cu extinderea capacităţii de analiză pentru datele colectate prin D406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T), ANAF implementează un mecanism de notificare automată pentru contribuabilii ce nu au îndeplinit obligaţiile legale privind depunerea acestei declaraţii. În acest sens, în cursul zilei de 20 august, au fost transmise 15.023 de notificări, ce vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parţial sau incorect D406”, anunţă ANAF.
Fiscul precizează că notificările transmise către contribuabilii unde s-au constatat inadvertenţe la nivelul datelor cuprind şi rapoarte detaliate ale tranzacţiilor neconforme, anexate la documentul PDF transmis (pentru accesarea acestora se verifică anexele din aplicaţia cu care se vizualizează PDF-ul primit).
Fişierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un fişier în format electronic, standardizat internaţional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la contribuabili către autorităţile fiscale. SAF-T este un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între societăţi/organizaţii şi autorităţile fiscale. Acest standard a fost conceput de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) în 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfecţionări, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0. Rolul său este de a simplifica relaţia contribuabililor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să efectueze inspecţii fiscale pe teren.