Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc îi dă replica premierului Ciolacu
„Primăria are contract de finanțare semnat și își produce efectele. Primăria a parcurs toate procedurile legale licitației, validate de autoritățile statului român, contractul este în derulare și în toamnă sosesc cârtițele, așa cum este anunțat de multă vreme. Programul este în grafic de implementare, conform celui comunicat Ministerului Transporturilor. Finanțarea este asigurată, așa cum am spus, prin contractul existent. Lucrurile se întâmplă în fiecare zi”, a exlicat edilul Clujului, despre cel mai ambițios proiect de investiții din Cluj.
Acesta a dat replica premierului Marcel Ciolacu, care se temea de întârzierea lucrărilor la metrou și, prin urmare, de asigurarea finanțării din PNRR.
„Se lucrează la devierea utilităților pentru metrou, pe tronsonul Cluj-Florești, la conducte mari de gaz, de la rețele electrice, Transelectrica, de la pregătirea infrastructurii, pentru ca, pe de o parte, TBM-ul acesta care intră să lucreze în subteran, aceste cârtițe trebuie să aibă traseul asigurat. Trebuie eliberate niște amplasamente. Descoperirile s-au făcut, dar trebuie eliberate niște amplasamente în Florești, pentru ca lucrurile să se întâmple când sosesc cârtițele și sunt în grafic din perspectiva aceasta lucrările”, a explicat Emil Boc.
În toamnă sunt programate săpăturile pentru metroul de la Cluj-Napoca, cu așa-numitele cârtițe care vor executa aceste lucrări. Aceasta este prima linie de metrou din afara Bucureștiului și cel mai mare proiect de infrastructură de transport contractat până acum, 1,8 miliarde de euro. Alocarea din PNRR este de 300 de milioane de euro.
„Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens) și un depou suprateran. Cluj Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6 benzi)”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului.