Noi reguli pentru elevi în noul an școlar: de la interzicerea telefoanelor mobile la înființarea sălii de detenție!
Aproximativ 3 milioane de elevi încep luni, 9 septembrie 2024, școala. Noul an școlar vine cu noi reguli, după ce Ministerul Educației a adoptat, prin ordin de ministru, un nou Statut al Elevului și un nou regulament de Organizare a școlilor, în funcție de care toate unitățile de învățământ își vor realiza propriile regulamente școlare.
Printre noutăție noului an școlar se numără libertatea dată tuturor școlilor de a interzice nu doar folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, ca până acum, ci intrarea elevilor în instituție cu telefoanele la ei.
O altă noutate este posibilitatea ca fiecare școală și liceu să decidă înființarea unei săli de detenție pentru elevii care deranjează cursurile. Pentru ora respectivă, elevul nu va primi absență. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial, fiind în vigoare încă din luna august.
„Am lăsat la latitudinea școlii, școala poate interzice total. Școala, dacă vrea, prin regulamentul de organizare, poate să spună că nu e interzis doar la cursuri, ci este interzis să intri în incintă [cu telefonul mobil – N.Red.]. Nu e o problemă. Dacă o școală este în oraș și se poate ajunge ușor la copii și sunt alte metode prin care pot fi contactați, școala poate interzice cu totul, nu intră nimeni în școală cu telefonul mobil decât dacă există o permisiune specială.
Alte școli care se află în situații unde e nevoie de această comunicare între familie și elevi… sigur, în afara orelor, atunci ei pot decide în funcție de situația pe care o au. Cam acesta a fost raționamentul pentru care nu a mers pe o interdicție totală”, a declarat ministrul Ligia Deca.
„Am văzut că există țări care au mers această interdicție. Să vedem cum funcționează în acest an posibilitatea ca școlile să decidă, ele să interzică și dacă va fi nevoie de altă măsură, o vom lua la momentul oportun. Întotdeauna măsurile trebuie discutate în funcție de impact și eventual modificate pentru a fi îmbunătățite. Deci, eu nu exclud o discuție ulterioară, dar, din nou, haideți să vedem câte școli optează pentru interzicere totală și să vedem cum funcționează sistemul”.