Eurodeputatul Maria Grapini a militat, la Bruxelles și Strasbourg, pentru decăderea din dreptul de a conduce al celor care produc accidente grave și pentru pedepse drastice în cazurile de agresivitate în trafic!
Îngrijorată de creșterea alarmantă a ratei deceselor cauzate de accidente rutiere în Uniunea Europeană, în special în România (țara noastră fiind în vârful țărilor UE la nivelul ratei mortalității pe șosele, cu 85 de decese la 1 milion de locuitori), eurodeputatul Maria Grapini a militat, la Strasbourg și Bruxelles, pentru o exigență sporită în acordarea permiselor de conducere, pentru creșterea siguranței în trafic.
Concret, europarlamentarul Maria Grapini a susținut, în plenul PE de la Strasbourg, decăderea din dreptul de a conduce al celor care produc accidente grave!
“Directiva pe care o dezbatem legată de decăderea din dreptul de a conduce, are un singur scop, și anume, reducerea accidentelor rutiere și salvarea de vieți omenești. Avem accidente rutiere grave, nu numai din cauza șoferilor care sunt băuți, consumă droguri sau conduc cu viteză excesivă, dar și din cauza infrastructurii rutiere. Acesta este un alt subiect și ne dorim ca, în toate statele membre, să reușim să avem o infrastructură rutieră corespunzătoare!”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.
Concret, Maria Grapini a precizat că este foarte important ca toți cei care încalcă, grav, regulile de circulație să fie tratați la fel pentru că viața are aceeași valoare indiferent în ce țară din UE se întâmplă accidentul. De asemenea, a mai spus eurodeputatul, prevenția și rigorile legii sunt foarte importante pentru ca toți trebuie să înțeleagă că avem nu numai dreptul fundamental de a conduce, dar și o uriașă responsabilitate.
“Sunt de acord și susțin ca această directivă să se aplice în tot spațiul european și să avem, astfel, o siguranță în toate statele membre. Punerea în pericol a vieții copiilor, a persoanelor în vârstă, în contextul unor accidente grave, tot mai dese, în special în orașe și pe autostrăzi, este de neconceput!”, a mai spus Maria Grapini.
Maria Grapini consideră esențială educația în familie și cea din școli!
Totodată, europarlamentarul Maria Grapini condamnă agresivitatea în trafic și consideră că trebuie înăsprite pedepsele. În context, eurodeputatul Grapini susține că, pentru prevenirea acestor incidente grave, este esențială educația în familie la care să se adauge cea din școli!
Potrivit Mariei Grapini, acești agresori ar trebui să nu mai aibă permis de conducere și să fie, urgent, închiși. Nu cred că situația, a mai spus eurodeputatul, are neapărat legătură cu studiile respectivei persoane. “Eu pledez pentru educație în școli, deși este târziu să mai faci ceva când deja persoana în cauză este absolvent de liceu, student sau pe profesia lui”, a completat Maria Grapini.
Într-o altă intervenție, europarlamentarul Grapini a militat, tot în plenul PE, pentru o exigență sporită în acordarea permiselor de conducere, pentru creșterea siguranței în trafic. “Viața oamenilor trebuie să fie prioritatea!”, a adăugat eurodeputatul Grapini.
Specialiștii de la Bruxelles care se ocupă de siguranța rutieră propun modificarea legislației din UE!
De menționat faptul că Uniunea Europeană ia în calcul să dezbată în Parlamentul European o lege privind interzicerea circulației, de la miezul nopții până la 6 dimineața, a celor ce au mai puțin de 3 ani de experiență la volan.
Statisticile Uniunii Europene arată că șoferii care nu au obținut permisul de mult timp și circulă noaptea sunt implicați, adesea, în acccidente rutiere grave, astfel că se dorește introducerea unor interdicții comune tuturor țărilor membre.
Din nefericire, România este în vârful țărilor UE la nivelul ratei mortalității pe șosele, cu 85 de decese la 1 milion de locuitori, pe când media în Uniunea Europeană este de 42 de decese la 1 milion de locuitori, comparativ cu media mondială situată la peste 180 de decese la milion.