Maria Grapini, intervenții ferme, și în precedentul mandat, pe tema efectelor inundațiilor și secetei. Eurodeputatul a solicitat Comisiei Europene, inclusiv prin scrisori deschise, ajutor financiar României, prin Fondul de solidaritate al UE!

În contextul inundațiilor devastoare din Europa de Est, în special ale celor din România, europarlamentarul Maria Grapini a cerut, în plenul PE de la Strasbourg, Comisiei Europene și Parlamentului European, să dea dovadă de solidaritate și să doneze indemnizația pe o lună, pentru sinistrați!

Eurodeputatul Maria Grapini a susținut, totodată, alături de delegatia română din grupul S&D, o Rezoluție pentru a se acorda bani României, din Fondul European pentru Situații de Urgență!

“Am prezentat, personal, în grupul S&D din Parlamentul European, situația din România și am cerut sprijin pentru țara noastră! ”, a precizat eurodeputatul Grapini.

De altfel, europarlamentarul Maria Grapini, care și-a donat indemnizația pe o lună, a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, o acțiune umanitară în orașul său natal, Berești, unde, timp de aproximativ cinci ore, a distribuit ajutoare persoanelor afectate de recentele inundații.

De menționat faptul că, și în precedentele mandate, eurodeputatul Grapini a avut intervenții ferme, la Bruxelles și Strasbourg, trimițând, totodată, președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și comisarilor europeni, scrisori deschise prin intermediul cărora a cerut sprijin financiar, din Fondul de Solidaritate al UE, pentru fermierii și cetățenii români afectați grav de inundații sau secetă.

Eurodeputatul a cerut o intervenție de urgență în statele membre pentru a ajuta cetățenii și fermierii afectați de secetă

Concret, europarlamentarul Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a cerut, anul trecut, în plenul PE, în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, o intervenție de urgență în statele membre pentru a ajuta cetățenii și fermierii afectați de secetă!

“Discutăm despre un subiect care ține de viața oamenilor și mă refer aici la caniculă, secetă și incendii. În țara mea, în județul în care trăiesc, au ars lanurile de grâu, nu mai ard doar pădurile ci, și mai grav, grânele. Ce fac, în aceste condiții, acești fermieri? Au credite la bancă, iar costurile cu aceste credite au crescut, iar aceștia rămân, practic, cu nimic”, a punctat în intervenția sa eurodeputatul Grapini, care a mai spus că, în condițiile în care avem sistem de supraveghere, mecanism de protecție civilă și fond de solidaritate, este esential ca acești bani să ajungă cât mai repede la oamenii afectați.

În răspunsul adresat eurodeputatului Grapini, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, susține că oficialii Comisiei au luat măsuri pentru o utilizare mai bună și mai accelerată a fondului de solidaritate.

“Am crescut aceste fonduri și am accelerat acordarea acestora. Mai mult, discutăm cu statele membre cu privire la posibilitatea pe care o au de a compensa agricultorii prin programele de dezvoltare durabilă, dezvoltare rurală, și, ca atare, aceste state pot cere modificarea programelor, acolo unde este relevant acest lucru”, a precizat Maros Sefcovic, care a adăugat că această situație se întâmplă deja în mai multe state membre.

Scrisoare deschisă pe tema consecințelor grave ale inundațiilor adresată Ursulei von der Leyen

În vara anul 2021, Maria Grapini a transmis o scrisoare deschisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul gravelor inundații care au afectat, în acea perioadă, mai multe state membre ale UE, inclusiv România.

Potrivit eurodeputatului Grapini, în urma ploilor abundente, România s-a confruntat cu grave inundații care s-au soldat cu uriașe pagube materiale, persoane strămutate, locuințe, poduri și drumuri distruse, culturi agricole afectate, dar și pierderi de vieți omenești.

În context, Maria Grapini a solicitat Comisiei Europene să acorde, cât mai curând posibil, acest ajutor financiar României, prin Fondul de solidaritate al UE.

“Sper să luați în considerare această solicitare și să țineți cont de România atunci când veți acorda ajutoare financiare statelor membre afectate de inundații“, a punctat europarlamentarul, care a precizat că aceste fonduri sunt necesare pentru a ajuta, de urgență, familiile din regiunile grav afectate de inundații din România.

Regulamentul alocării fondurilor destinate calamităților prevede reguli clare după care se alocă fonduri, a precizat Maria Grapini care, pentru informarea cetățenilor români, a adresat punctual Comisiei Europene următoarea întrebare:

Poate Comisia Europeană să prezinte o situație cu bugetul alocat în 2021 pentru eliminarea efectelor inundațiilor și în ce țări au fost alocate fondurile?

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, i-a dat dreptate europarlamentarului Maria Grapini

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a împărtășit punctul de vedere al europarlamentarului Maria Grapini răspunzând, astfel, la întrebarea scrisă adresată Comisiei Europene privind situația Fondului de solidaritate al UE, pe anul 2021. „Din păcate, Guvernul României nu a întreprins demersurile necesare pentru a primi bani pentru familiile care și-au pierdut bunurile și casele din cauza inundațiilor!”, a reacționat Maria Grapini, după răspunsul oficialului european.

De altfel, Maria Grapini i-a solicitat public, la acea dată, premierului Cîțu să spună dacă a făcut demersuri pentru obținerea unor bani europeni din Fondul European destinat calamităților!

În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Fondul de solidaritate al UE (FSUE) a fost creat în 2002, ca instrument de ajutor post-dezastru, a precizat comisarul pentru coeziune și reforme, care a adăugat, în context, că intervenția FSUE este declanșată de o cerere din partea statului membru afectat, transmisă în termen de 12 săptămâni de la prima daună cauzată de o catastrofă. Elisa Ferreira a mai spus că Germania, Belgia, Țările de Jos, Luxemburg și Austria au depus cereri în contextul inundațiilor recente.

Astfel, oficialul european confirmă ceea ce a spus europarlamentarul Maria Grapini care avertiza că mai multe state europene afectate de inundații depuseseră cereri în acest sens.

„FSUE face parte din rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență (SEAR). Fondurile disponibile pentru SEAR depășesc plafoanele cadrului financiar multianual (CFM). Suma anuală pentru SEAR este stabilită la articolul 9 din Regulamentul privind CFM 2021-2027 și corespunde sumei de 1 273 de milioane EUR în prețuri curente”, a menționat Elisa Ferreira.

Potrivit acesteia, suma maximă disponibilă pentru FSUE, până la 1 septembrie 2021, a fost de 477 de milioane EUR în prețuri curente (și anume, 75 % din suma anuală maximă totală este împărțită în mod egal între cele două componente). Concret, în 2021, a existat o sumă de 48 de milioane EUR reportată din 2020, din care suma disponibilă pentru FSUE, până la 1 septembrie 2021, a fost de 525 de milioane EUR.

Și Ursula von der Leyen i-a dat explicații Mariei Grapini

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns scrisorii deschise, adresată de eurodeputatul Grapini pe tema gravelor inundații care au lovit România.

În răspunsul său, Ursula von der Leyen, a precizat că „acesta este un moment în care toți europenii trebuie să se unească și să îi ajute pe cei mai afectați”, Comisia Europeană fiind, în context, pregătită să sprijine autoritățile române în abordarea provocărilor și în repararea daunelor.

“Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este un instrument de sprijinire a populației în caz de dezastre naturale, pentru refacerea infrastructurii esențiale, pentru operațiunile de curățare și pentru protejarea patrimoniului cultural. Odată ce asistența imediată pentru populație și răspunsul la inundații sunt sub control, autoritățile române ar trebui să evalueze daunele cauzate pentru a vedea dacă acestea depășesc pragurile relevante pentru o catastrofă majoră sau pentru o catastrofă regională. Aceasta este condiția esențială pentru a putea solicita asistență din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene. Autoritățile române au la dispoziție 12 săptămâni, de la data producerii catastrofei, pentru a solicita asistență din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene”, a punctat președinta Comisiei Europene, care a precizat că România dispune de numeroase posibilități de finanțare diferite pentru o reconstrucție durabilă.

Potrivit Ursulei von der Leyen, autoritățile naționale pot mobiliza resursele existente din fondurile politicii de coeziune în cadrul programelor operaționale din cadrul financiar 2014-2020, pentru a finanța măsuri, și își pot finanța intervențiile viitoare cu finanțare pentru perioada de programare 2021-2027.

“În concluzie, Comisia este pregătită să colaboreze cu autoritățile române și cu alte state membre afectate, pentru a permite mobilizarea rapidă a instrumentelor și fondurilor Uniunii Europene”, se mai arată în răspunsul înaltului oficial european adresat europarlamentarului Maria Grapini.

După răspunsul primit de la Comisia Europeană, europarlamentarul Maria Grapini a precizat:

“Ce face guvernul? Să răspundă public dacă a depus sau nu documentația cerută de Comisia Europeană pentru a primi banii atât de necesari familiilor care dorm în containere!“

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.