Medicamentul revoluționar care ar putea combate schizofrenia a fost aprobat de FDA

Autoritățile sanitare americane au aprobat recent un nou medicament împotriva schizofreniei, marcând prima utilizare a unui mecanism inovator de acțiune după decenii de stagnare în acest domeniu.

Noul tratament, denumit Cobenfy, promite să ofere o alternativă pentru pacienții care nu au răspuns la medicamentele disponibile anterior, deschizând calea pentru o abordare diferită în tratarea schizofreniei.

Această afecțiune devastatoare afectează aproximativ 1 din 300 de persoane la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și este caracterizată prin halucinații, izolare emoțională și declin cognitiv. În ciuda diagnosticării sale de mai bine de 130 de ani, progresul în tratarea eficientă a schizofreniei a fost limitat.

Potrivit experților, Cobenfy vizează receptori diferiți de cei asociați tratamentelor convenționale, oferind o nouă speranță pacienților. Aproximativ 5% dintre persoanele cu schizofrenie mor prin sinucidere, ceea ce face ca dezvoltarea unor tratamente eficiente să fie crucială.

„Acest medicament foloseşte, pentru prima dată după mai multe decenii, o nouă abordare în ceea ce priveşte tratamentul schizofreniei”, a declarat Tiffany Farchione de la Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA).

„Această autorizare oferă o nouă alternativă la medicamentele antipsihotice prescrise până în prezent”, a adăugat ea.

Și Lynsey Bilsland, coordonatoarea diviziei de sănătate mintală din cadrul Fundației Wellcome, a subliniat importanța acestui nou medicament.

„Noul medicament ar putea schimba datele problemei, mai ales pentru persoanele pentru care celelalte tratamente nu funcționează”. Ea a adăugat că „modul său de acțiune este complet diferit de cel al altor medicamente utilizate în prezent împotriva schizofreniei. El are potențialul de a schimba viața a milioane de oameni”, a declarat aceasta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.