Ministrul Burduja, mesaj tranșant: Românii vor beneficia de protecție împotriva creșterii prețurilor la energie cel puțin până în aprilie 2025!
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a confirmat că se caută soluții de durată care să respecte directivele Uniunii Europene, menținând totodată subvențiile necesare pentru a evita majorările abrupte de prețuri. Plafonarea ar putea fi menţinută doar pentru persoanele vulnerabile din martie 2025.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, oferă asigurări importante referitoare la subvențiile pentru energie. Românii vor beneficia de protecție împotriva creșterii prețurilor la energie cel puțin până în aprilie 2025.
„Rămâne termenul de aprilie 2025, trecem iarna cu facturi plafonate, așa cum am făcut și în trecut”, a spus Sebastian Burduja într-un interviu pentru digi24.
Ministrul Energiei a confirmat că se caută soluții de durată care să respecte directivele Uniunii Europene, menținând totodată subvențiile necesare pentru a evita majorările abrupte de prețuri.
Banca Europeană de Investiții a aprobat finanțarea construcției de capacități de producere a energiei regenerabile în România, incluzând sisteme și panouri solare pentru aeroporturi. Proiectul, cu o investiție totală de 200 de milioane de euro, este susținut prin Fondul pentru Modernizare, un instrument financiar al UE, din care România are alocată o sumă semnificativă pentru diverse inițiative ecologice.
Sebastian Burduja a discutat despre procedurile de infringement legate de metoda de plafonare a prețurilor la energie în România, subliniind că țara noastră este încă în primele faze ale acestei proceduri și că există un dialog constant cu Comisia Europeană. Comisia recunoaște situația specială a României, inclusiv rolul său de furnizor de energie pentru Ucraina și Republica Moldova.
Ministrul a dat asigurări că rezervele de gaze naturale din România sunt suficiente pentru a acoperi necesarul intern și pentru a sprijini, la nevoie, și alte țări din regiune. Aceasta situație plasează România într-o poziție stabilă pentru gestionarea cerințelor energetice în sezonul rece ce urmează.
„Suntem la un grad de umplere de 102,4%. Deci am intrat în supraplin, așa am făcut și anul trecut. Astăzi avem chiar mai multe gaze înmagazinate decât în aceeași perioadă a anului trecut, cam cu 80 de milioane de metri cubi”, a spus ministrul potrivit sursei citate.