NATO, simulare pentru un război cu Rusia în anul 2027
Conform unei simulări realizate de American Center on New Generation Warfare, la care au contribuit şi doi foşti comandanţi ai NATO şi ai SUA în Europa, Letonia şi Lituania ar fi primele ţinte ale Rusiei într-un posibil conflict cu Alianţa.
Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Letonia și Lituania ar fi primele vizate pe lista Rusiei în cazul unui atac împotriva NATO și a unei invazii terestre, conform unei simulări efectuate de American Center on New Generation Warfare, la dezvoltarea căreia au luat parte foștii comandanți șefi ai NATO și SUA în Europa, generalii Philip Breedlove și Ben Hodges, scrie Moscow Times.
Conform acestei simulări, ofensiva rusă ar începe cu atacuri terestre în Letonia și Lituania, utilizând Kaliningrad și Belarus ca baze de lansare a operațiunilor. În primele zile, trupele NATO staționate în regiune ar fi nevoite să se retragă şi să aştepte întăriri care ar putea ajunge după aproape 10 zile, ca urmare a activării articolului 5 din Tratatul NATO. În acest timp, armata germană, cu un contingent de 800 de soldați staționați în Lituania, ar acționa ca principala forță pentru apărarea statelor baltice.
În primele trei zile, Rusia ar captura Lituania și ar folosi teritoriile ocupate pentru a ataca Lituania, însă un batalion german de tancuri va intra pe flanc și va opri pătrunderea trupelor. În ziua a șaptea, trupele germane ar avansa dinspre Letonia, destabilizând, astfel, armata rusă.
Rusia ar pierde peste 11.000 de soldați și sute de vehicule blindate, inclusiv 411 tancuri, dar Lituania ar suferi pierderi foarte grele, iar teritoriul său ar fi devastat. Până la sosirea întăririlor NATO, aproximativ 3.650 de soldați lituanieni și 17 tancuri ar fi distruse, iar statul baltic ar fi parțial ocupat de către Rusia!
Autorii simulării susţin că un astfel de deznodământ poate fi evitat prin creșterea cheltuielilor militare la patru procente din PIB, prin desfășurarea mai multor forțe NATO și includerea elicopterelor de atac Apache, dar și prin accelerarea răspunsului Occidental la amenințări. Liderii NATO avertizează că amenințarea rămâne reală, mai ales în contextul războiului din Ucraina, pe care Vladimir Putin îl consideră parte a unui conflict mai larg cu Occidentul.