Ziua Mondială a Carenței de Fier 2024. Ascultă-ți corpul! Tot ce ar trebui să știi despre nivelul de fier din corpul său!
Cu ocazia Zilei Mondiale de conștientizare a Carenței de Fier, marcată în fiecare an la nivel mondial în data de 26 noiembrie, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) și Grupul de lucru GastRo al Medicilor de Familie (GastRo SNMF), continuă campania de informare prin care își propune educarea pacienților cu BII cu privire la carența de fier și la soluțiile de tratament de care pot beneficia.
Anemia feriprivǎ este cea mai frecventǎ formǎ de anemie, care se instaleazǎ atunci când organismul nu dispune de suficient fier pentru a produce hemoglobina, o proteină importantǎ, din structura eritrocitelor (globule roșii) care le permite sǎ transporte oxigen în întregul organism.
Anul acesta, ASPIIR își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanța monitorizării și evaluării pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale pentru deficiența de fier.
Potrivit “Ghidului ECCO – European Crohn´s and Colitis Organisation pentru Manifestǎri Extraintestinale, inclusiv Anemia”, publicat în ianuarie 2024 în Journal of Crohn’s & Colitis, anemia este una dintre cele mai des întâlnite manifestǎri extraintestinale în BII. Definiția și descrierea anemiei datǎ de cǎtre Organizația Mondialǎ a Sǎnǎtǎții sunt aplicabile pacienților cu BII. Deficitul de fier și anemia specificǎ bolilor cronice sunt cele mai frecvente tipuri întâlnite în BII, fie ca afecțiuni unice, fie în asociere cu alte deficiențe de micronutrienți. Pacienții cu BII ar trebui sǎ fie evaluați în mod regulat pentru anemie, din cauza prevalenței sale ridicate și impactului considerabil asupra calitǎții vieții și comorbiditǎții. Parametrii anemiei trebuie evaluați la fiecare 6-12 luni la pacienții în remisie sau cu activitate ușoarǎ a bolii; pacienții cu boalǎ activǎ trebuie monitorizați cel puțin la fiecare 3 luni.
“În fiecare an derulăm campanii de informare cu privire la carența de fier. Anul acesta am dezvoltat un material educațional pe înțelesul pacienților în cadrul căruia răspundem unor întrebări esențiale cu privire la deficiența de fier. Materialul va ajunge în perioada următoare la pacienți și medici”, a declarat Isabella Grosu, Președinte ASPIIR. În plus, ASPIIR a organizat un eveniment online dedicat pacienților, în care Dr. Georgiana Gîlcă-Blanariu, medic gastroenterolog, a răspuns întrebărilor pacienților.
Prevalența anemiei în BII variazǎ între 6% și 74% în funcție de populația studiatǎ și definiția anemiei. Anemia este frecventǎ cu precǎdere la pacienții cu boalǎ severǎ, afectând 66% din pacienții spitalizați. Deficitul de fier este prezent la 45% din pacienții cu BII.
”Anemia este cea mai frecventă manifestare extraintestinală în BII și diagnosticul se realizează pornind de la valorile hemoglobinei serice, cu o diferențiere între valoarea hemoglobinei la femei și la bărbați. Deficitul de fier este de asemenea foarte prezent la pacienții cu BII, iar criteriile de definire a deficitului depind foarte mult de statusul inflamator, de gradul de activitate a bolii. În cazul pacienților cu BII este nevoie de o monitorizare atentă a pacienților chiar și după corecția anemiei. Astfel, pacientul trebuie reevaluat la interval de 3 luni în primul an, apoi la 6-12 luni dacă BII este în remisiune”, a declarat Dr. Georgiana Gîlcă-Blanariu.
Nivelul optim de fier din organism variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate, iar în mod normal, există un echilibru sănătos între aportul de fier și cantitatea de care are nevoie corpul tău. Disponibilitatea redusă a fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, ducând la oboseală. În unele cazuri, rezervele de fier pot fi epuizate, iar corpul nu mai are suficient fier pentru a produce hemoglobină pentru celule roșii. Acest stadiu mai grav al carenței de fier este numit anemie feriprivă și afectează transportul oxigenului către celule.
Principalele cauze ale carenței de fier sunt lipsa fierului în alimentaţie (de exemplu, în regimurile vegane şi vegetariene), pierderile de sânge (de exemplu, în timpul menstruaţiei abundente), malabsorbţia, necesarul crescut (de exemplu, în perioada sarcinii), inflamaţia din organism (de exemplu, în cazul persoanelor cu BII). De asemenea, carența de fier afectează și pacienții cu insuficiență cardiacă cronică cu o incidență de 37-61% și pacienții cu boală cronică de rinichi cu o incidență 24-85%.
Despre ASPIIR
ASPIIR este singura asociație din România dedicată persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale și celor purtătoare de stome, prin oferirea de programe educaționale și de informare, facilitarea accesului la informație medicală și consiliere de specialitate, grupuri de suport. ASPIIR este în contact permanent cu peste 1.500 de pacienți cu BII și aparținători ai acestora din România, cu asociațiile de pacienți BII din Europa, precum și cu societăți medicale ale specialiștilor gastroenterologi din țară sau din Europa. Mai multe detalii: https://aspiir.ro/.