Negocieri acerbe în coaliția pro-europeană. Cum vor fi înpărțite funcțiile între PSD, PNL, USR și UDMR…
Împărțirea funcțiilor în coaliția pro-europeană va fi făcută printr-o metodă descrisă la 1792 de viitorul președinte al SUA Thomas Jefferson și reinventată de un matematician belgian. Iată, mai jos, cum se va face acestă împărțire și care partid ar urmă să ia ”partea leului”.
Coaliția pro-europeană – formată din PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale – au negocieri dure pentru repartizarea funcțiilor în urma alegerilor parlamentare.
Negocierile au continuat duminică și, potrivit unor surse politice, partidele au convenit să-și atribuie ministerele pe baza unei metode matematice descrise pentru prima oară în SUA, la 1792, de Thomas Jefferson, ales ulterior președinte al Americii. O sută de ani mai târziu, metoda a fost reinventată de matematicianul belgian Victor D’Hondt, astfel că în prezent este cunoscută atât ca metoda Jefferson, cât și ca metoda D’Hondt.
Partidele negociază pentru atribuirea tuturor posturilor-cheie, însă, conform surselor citate, nu s-a convenit deocamdată dacă ”pachetul” de funcții pe care va aplica metoda sus-menționată va include și funcțiile de prim-ministru, președinte al Senatului și președinte al Camerei Deputaților.
Conform surselor citate, USR a dorit ca împărțirea să vizeze și funcțiile de șefi ai serviciilor de informații, însă celelalte partide din coaliția pro-europeană nu au fost de acord.
Până la acest moment, s-ar fi stabilit că viitorul guvern va avea 16 ministere și că nu vor fi vicepremieri.
Cum vrea coaliția să împartă funcțiile-cheie
Metoda matematică prin care ar urma să fie repartizate funcțiile-cheie nu este nominală, adică un partid care alege, de pildă, un minister nu trebuie să precizeze și pe cine vrea să pună la șefia instituției.
Conform surselor citate, metoda va fi aplicată de două ori: o dată pentru repartizarea ministerelor și o altă dată pentru repartizarea funcțiilor la nivel parlamentar (vicepreședinți ai camerelor, chestori, secretari ai birourilor permanente).
Printr-o explicație simplă, metoda poate fi asemuită felului în care se formează echipele de fotbal la un meci jucat de copii. Astfel, dacă în coaliție ar fi doar două partide, acestea pot fi numite ”căpitani” ai celor două echipe și aleg, pe rând, câte un jucător dintre cei care urmează să joace.
În cazul negocierilor dintre partidele ce formează coaliția pro-europeană, va fi un pic mai complicat, însă principiul este același. Foarte important de menționat este că ordinea în care partidele vor alege va fi dată de rezultatele alegerilor parlamentare. Astfel, PSD va alege primul, apoi PNL, USR și UDMR.
Va conta, de asemenea, ponderea reprezentării în viitorul parlament, astfel că, prin comparație PSD, va avea în final mai multe funcții decât UDMR, de pildă.
Concret, PSD va alege două funcții, iar celalalte trei partide principale, în ordinea menționată anterior, câte una. Procesul de alegere se repetă până când se epuizează toate posturile cu numire politică. Astfel, PSD va lua ”partea leului”, având la final cele mai multe funcții-cheie.
Potrivit stiripesurse, PSD va avea șapte ministere, PNL – patru, USR – trei, iar UDMR – două.
Această metodă este foarte populară în mediile politice din toată lumea, inclusiv în interiorul Uniunii Europene.
Negocierile privind repartizarea funcțiilor-cheie au loc în paralel cu cele privind viitorul program de guvernare.
Surse politice mai spun că partidele din coaliția pro-europeană nu au convenit deocamdată și asupra desemnării unui candidat comun la prezidențiale.