Delegația FMI vine, din nou, în februarie la București. BNR și Guvernul României, băgate în ședință!

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) va efectua o vizită la București, în perioada 3-7 februarie, a anunțat Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.

„Echipa FMI se va întâlni cu reprezentanți ai noului Guvern român și ai Băncii Naționale a României pentru a analiza recentele evoluții financiare și economice și a actualiza perspectivele macroeconomice. Misiunea va fi condusă de Joong Shik Kang, care l-a înlocuit pe Jan Kees Martijn ca șef al misiunii FMI în România. Martijn a obținut un nou post, în linie cu politicile interne ale FMI”, potrivit comunicatului.

Joong Shik Kang, de naționalitate sud-coreeană, este în prezent șeful misiunii FMI în România și Grecia. Anterior, el a fost șeful misiunii FMI în Hong Kong și adjunct al șefului misiunii FMI în China. Anterior, el a fost asistentul directorului Departamentului Asia și Pacific și șef al misiunii FMI în Insulele Marshall. El a studiat economia la Universitatea din Seul și are un doctorat în economie obținut la Universitatea Wisconsin-Madison.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, însă instituția financiară evaluează anual evoluția economiei românești, în baza consultărilor pe Articolul IV.

Consultările constituie un exercițiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare și economice de urmat pentru asigurarea stabilității și a unei evoluții pozitive la nivelul economiei.

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat marţi, despre o posibilă indexare a pensiilor în septembrie, aşa cum afirmase premierul Marcel Ciolacu, că în decembrie s-a stabilit că salariile şi pensiile în 2025 nu se indexează şi Guvernul merge pe această decizie a Guvernului de acum două săptămâni şi face bugetul pe aceste cifre.

Tanczos Barna a declarat la Antena 3 că ”bugetul pe 2025 este un buget care asigură plata tuturor salariilor în 2025, tuturor pensiilor, la nivelul anului 2024, aşa cum s-a stabilit în Ordonanţa de urgenţă, care într-adevăr a îngheţat indexarea salariilor şi pensiilor, tocmai pentru a asigura stabilitate şi sustenabilitate în anul 2025”.

”Este un an dificil, o să fie un an a solidarităţii, unde toate instituţiile vor trebui să-şi reducă cheltuielile, tocmai pentru a putea plăti aceste sume şi la medici, şi la profesori, şi la pensionari, şi la poliţişti, şi la jandarmi, cei care asigură ordinea publică. O să fie un buget solid, care poate fi dus până la capăt”, a menţionat Tanczos Barna. Întrebat dacă Guvernul va indexa pensiile de la 1 septembrie, ministrul Finanţelor a precizat că, prin ordonanţa de urgenţă de ajustări multisectoriale, în decembrie s-a stabilit că salariile şi pensiile în 2025 nu se indexează.

Despre afirmaţia premierului Marcel Ciolacu că îşi doreşte ca în septembrie să fie indexate pensiile, Tanczos Barna a răspuns: ”Toţi cei care au stat la masa Guvernului pe 30 decembrie ştiam care sunt principalii indicatorii macroeconomici. Şi tocmai de aceea, în primul rând am tăiat de la cheltuielile statului 126 de miliarde de lei, am adus venituri suplimentare de şapte miliarde. Deci vedem, s-a tăiat foarte mult de la stat şi s-au adus şapte miliarde în plus la buget şi pe aceste cifre sunt convins că toţi în momentul de faţă vor un buget sustenabil. Domnul prim-ministru, cu siguranţă, caută soluţii în continuare pentru pensionari şi sunt convins că în momentul în care, la o eventuală rectificare în august, cifrele vor permite alte calcule, vor fi primele care se vor face”, a mai spus Barna.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.