Ministrul Educației, despre reformarea sistemului de învățământ. Daniel David vrea modernizarea examenelor și a conținuturilor predate în școli!
Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre viitorul sistemului de învățământ din România și a subliniat nevoia de schimbare în ceea ce privește examenele și conținutul educațional.
Ministrul Educației, Daniel David, a oferit detalii despre planurile sale pentru reformarea sistemului educațional, punând accent pe modernizarea examenelor și a conținuturilor predate în școli. Acesta a abordat și subiectul Bacalaureatului, precum și schimbările recente în organizarea acestuia.
Referindu-se la noua organizare a Bacalaureatului, care începe astăzi, 27 ianuarie, ministrul a precizat că abia după această sesiune experimentală vor putea fi trase primele concluzii.
Ministrul a adăugat că vor urma evaluări pentru a decide dacă această formulă va fi continuată sau dacă se va reveni la cea clasică.
Întrebat despre prezența elevilor la școală înainte și după Bacalaureat, ministrul a recunoscut că această decizie este o moștenire a predecesorilor săi.
„Trebuia inventată o metodă de recuperare: aceeaşi problemă: unde recuperezi, când, unde, cum organizezi orarul? S-a mers pe această variantă. Am moștenit-o. Vom vedea dacă vom continua sau nu”, a menționat Daniel David.
„Nu am de gând să fac modificări de arhitectură, avem o lege, aprobată în 2023, dar voi face, în luna mai, o analiză să vedem cum trebuie regândite toate examenele. Vom vedea dacă aceste forme de examinare corespunde cu setul de bune practici europene sau suntem noi cumva prinşi într-un reflex al unei tradiţii pe care o avem şi care este depășită de vremuri sau poate nu. Vom vedea”, a susținut ministrul.
Daniel David a atras atenția și asupra problemelor grave din sistem, mai ales în privința conținuturilor educaționale.
„La liceu, lucrurile arată prost nu doar în privința examenelor, ci mai ales în privința conținuturilor. Cadrele sunt vechi, foarte vechi. Sunt lucruri care nu corespund cu normele gramaticale, informații învechite. Avem nevoie de o schimbare majoră”, a declarat Daniel David.
Ministrul a menționat că planurile-cadru sunt deja în lucru, că programa trebuie regândită și că profesorii trebuie pregătiți pentru predarea modernă.
„Luna aceasta se lucrează la noile planuri-cadru. Acestea reprezintă începutul. Legat de programă, este esențial să regândim programa, disciplinele, modul în care gândim manualele. Un element cheie este pregătirea profesorilor pentru predarea modernă”, a mai spus ministrul David.